Gijs Aanen (OneStopSourcing): Hoe versier je een zelfstandige onder de wet DBA?

Nieuwe wet DBA gooit roet in het eten

Als oud opdrachtgever van het jaar, verkozen door de zelfstandige, via de Client Awards, denk ik te snappen wat een groot gedeelte van de zelfstandige drijft. De verkiezing winnen was toen niet moeilijk. Het geheime recept was om de zelfstandige te behandelen als mens en niet als paperclip. Gewoon als iedere andere collega alleen dan met een tijdelijk karakter. Een normaal wervingsproces via HR en niet een inkoop truc. That’s it. Zelf vind ik de zelfstandige een van de mooiste groepen op onze arbeidsmarkt. Ik ervaar de meesten als lekker eigenwijs, kundig en ondernemend.

De nieuwe wet DBA gooit roet in het eten. Ik merk in de praktijk dat het eerste gesprek tussen opdrachtgever of intermediair en de zelfstandige gaat over de contractvorm. Een rare situatie als je het mij vraagt. Toen ik mijn vrouw voor het eerst tegenkwam in een bar ben ik ook niet gelijk over de huwelijkse voorwaarden begonnen. Het begint toch echt met de klik, dan bouw je een relatie en later ga je kijken naar de contractvoorwaarden. De grote onzekerheden van de nieuwe wet zorgen ervoor dat er in veel gevallen direct naar de contractvoorwaarden wordt gekeken. Een situatie waar ik van gruwel. Een hele markt voor intermediairs, adviseurs, opdrachtgevers en andere belanghebbende die alleen maar praten over risico’s, de mogelijke gevolgen etc. Terwijl de gesprekken zouden moeten gaan over het juiste talent, persoonlijke groei en het behalen van resultaten.

Bijna 2 maanden geleden hebben wij een website in het leven geroepen waarmee je kosteloos een modelovereenkomst kan maken.Wij zien week na week een stijgend aantal zelfstandigen die een modelovereenkomst maken. We zien ook, dat mensen halverwege afhaken en op een later moment weer het werken aan hun overeenkomst hervatten. Toch weer even dat afstem momentje gehad met de klant. Het kost bij elkaar serieus veel tijd en het is maar de vraag of de praktijk aansluit bij hetgeen je zojuist hebt genoteerd.

Volgens mij is de oplossing vrij simpel. Onder een bepaald tarief handhaven via wet en regelgeving een modelovereenkomst of iets soortgelijks. Dan voorkom je uitbuiting van een groep waarbij je jezelf kan afvragen of ze vrij zijn de juiste keuzes voor zichzelf te maken. Boven een bepaald tarief laat je de markt gewoon vrij. Als de zelfstandige ervoor kiest om in een schijnconstructie te werken dan kiest deze ook voor alle voor- nadelen en de eventuele risico’s. Controle op betalingen van belastingen en premies kan dan bij de zelfstandige plaatsvinden via de reguliere aangifte. Dat is de kern van ondernemen toch? Daarnaast bestaat er nog iets zoals wilsbeschikking. We hebben het zelfs opgenomen in onze grondwet. Op deze manier kan je gewoon werken met een zakelijke overeenkomst tussen 2 partijen zoals we de afgelopen jaren ook gedaan hebben.

Ik steek het niet onder stoelen of banken. Natuurlijk liggen er in de Wet DBA kansen voor onze organisatie. Wij leveren payrolldiensten, (juridisch) advies en zelfs een Wet DBA proof, control framework in onze software. Zowel aan bestaande als aan nieuwe klanten. We worden meer dan eens gebeld om mee te denken met partijen. Het is best fijn zo aan het einde van de crisis. Iedere euro is er immers een. Dat herkennen veel andere ondernemers vast ook wel. Maar ik heb het persoonlijk liever niet op deze manier. Niet door een wetswijziging waar niemand beter van wordt. Ik verdien het liever eerlijk door een goede dienstverlening en betrouwbare producten. Als je het mij vraagt denk ik niet dat ik mijn vrouw had kunnen veroveren door te beginnen over de huwelijkse voorwaarden…

Lees het hele artikel: Gijs Aanen (OneStopSourcing): Hoe versier je een zelfstandige onder de wet DBA?
Adverteren


De-Schrijverette

Artikel marketing

Artikelen plaatsen