Zzp-meldpunt FNV voor modelovereenkomst

Zzp-meldpunt voor ‘good practices’

Met het verdwijnen van de VAR en de invoering van de nieuwe zzp-wet DBA is het niet te vermijden dat er vragen en zowel positieve als negatieve ervaringen zullen worden opgedaan. De FNV heeft daarom per heden een zzp-meldpunt geopende waar de zzp’er voor de 20 meest gestelde vragen terecht kan en ook ervaringen kan achterlaten.

Good Practices

Het zzp-meldpunt  is opgezet door de FNV namens al haar sectoren en aangesloten bonden, met veel zzp’ers. Met dit meldpunt, is het de bedoeling te monitoren wat goed gaat en wat niet, hoe de introductie van modelovereenkomsten verloopt.
Mariëtte Patijn, binnen het dagelijks bestuur van de FNV verantwoordelijk voor zzp geeft aan: “Met het meldpunt willen we monitoren wat er goed gaat en wat er niet goed gaat. Op deze manier kunnen we ‘good practices’ helpen verspreiden en eventuele problemen concreet aanpakken.”

Veel vragen modelovereenkomst

Veel vragen en signalen kwamen de laatste tijd binnen bij de FNV over de afschaffing van de VAR en over het werken met modelcontracten.
Patijn zegt hierover: “Wij roepen zelfstandigen op om de modelovereenkomst heel goed te bestuderen en bij twijfel contact met ons op te nemen. De FNV wil verbeteringen voor zzp’ers, geen verslechteringen. Modelovereenkomsten moeten geen wurgcontracten worden. En het afschaffen van de VAR mag geen goudmijn worden voor bemiddelingsbureaus omdat opdrachtgevers geen zzp’ers meer rechtstreeks durven in te huren.”
Een modelovereenkomst is in de eerste plaats een contract tussen twee partijen, een opdrachtovereenkomst dus. Speciaal aan dit contract is dat de fiscus er een bijzondere status aan verbindt, namelijk vrijwaring van de opdrachtgever voor loonheffing.
De Belastingdienst toetst die overeenkomst dan ook alleen fiscaal. Hij spreekt zich dus niet uit over alle andere bepalingen die partijen er soms in opnemen. Er kunnen dus ook bepalingen in het contract staan die niet redelijk of onjuist zijn. En dat is precies de reden waarom de FNV een meldpunt instelt.

Faire beloning zzp’er prioriteit

Patijn ziet ook ook geode voorbeelden: “In de podiumkunsten en in de bouw werken werkgevers en vakbonden samen aan modelovereenkomsten voor functies die ook echt door zelfstandigen kunnen worden vervuld.”
Afschaffen van de VAR en introductie van modelovereenkomsten legt een goede basis om echte zelfstandigen te laten ondernemen en tegelijkertijd schijnzelfstandigheid tegen te gaan, zo vindt de FNV.
Een volgende stap is in beweging komen voor een faire beloning van zzp’ers die nu vanwege een zwakke marktpositie tegen te lage tarieven werken.
“Dat is één van onze prioriteiten voor dit jaar” aldus Patijn. “En dat schijnzelfstandigen niet langs de kant komen te staan, maar weer in loondienst komen. Voor een fatsoenlijke en eerlijke arbeidsmarkt is vooral een mentaliteitsverandering van de opdrachtgevers nodig. Goed opdrachtgeverschap moet de norm zijn.”

Lees het hele artikel: Zzp-meldpunt FNV voor modelovereenkomst


De-Schrijverette

Artikel marketing

Artikelen plaatsen