Bewuste zzp’ers, indoctrinatie en flex-fundamentalisme

Zzp’ers en flexwerkers centraal in congrestoespraak Asscher

<b.Tijdens het ledencongres van de PvdA, afgelopen zaterdag, waren de zzp’ers en flexwerkers weer volop in de aandacht. Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zette deze groepen centraal in zijn speech.

Vrijheid, afhankelijkheid, ongelijkheid

In de toespraak van minister Asscher stonden flexwerkers en zzp’ers centraal. Tijdens het ledencongres van de PvdA zette hij de groep in een positief daglicht: “Natuurlijk verdienen de zelfstandigen die bewust buiten een organisatie om werken respect en lof. Het is prachtig om die bedrijvigheid, vernieuwing en creativiteit te zien. Mensen kunnen prachtige dingen bereiken wanneer ze de ruimte hebben om zich te ontwikkelen.”
Maar aan deze uitspraak koppelde Asscher gelijk een kanttekening: “Die kans wordt veel flexwerkers niet gegund. Ze worden in een onmogelijke positie gedwongen, gedumpt in een nul uren-contract . Dat is geen vrijheid, dat is afhankelijkheid in het kwadraat. Dat is geen bevrijding, maar ongelijkheid.”
Ook Hans Spekman, partijvoorzitter van de PvdA, liet in zijn toespraak de zzp’er niet onbesproken. Hij sprak over “het zorgen voor een vangnet voor zzp’ers” en noemde dit “het grote gevecht voor de komende twintig jaar”.

Flex-fundamentalisme

Verder omschreef Asscher tijdens zijn toespraak het dumpen van alle risico’s op het individu onder het mom van modern liberalisme als ”flex-fundamentalisme”. “Na twintig jaar indoctrinatie met flex-denken lijken we murw gebeukt”, verkondigde hij. De minister hoopt en vecht verder voor een toekomst van de arbeidsmarkt waarin mensen van waarde zijn. Met respect voor werkenden, ook als het zzp’ers zijn, en met waardering voor werk, waarin iedereen de ruimte krijgt zich te ontwikkelen.

Meer ZZP & MKB nieuws…


De-Schrijverette

Artikel marketing

Artikelen plaatsen