Flexibilisering arbeidsmarkt gevaar voor cao-stelsel

Toekomst cao-stelsel onzeker door groei aantal zzp’ers

De effectiviteit van cao’s komt door de toenemende groei van het aantal zzp’ers in het gedrang en kan er nog wel eens voor gaan zorgen dat het cao-stelsel in de toekomst in ons land in gevaar wordt gebracht. De toenemende flexibilisering op de arbeidsmarkt zaagt langzaam aan de poten van het cao-stelsel.

Onderzoek

“Het feitelijke bereik van de cao staat onder druk door de groei van de flexibele schil. Flexkrachten vallen wel onder de cao, maar zij hebben vaak te maken met minder goede arbeidsvoorwaarden dan werknemers met een vast contract. Dan moet je denken aan uitsluiting van deelname aan een pensioenfonds en minder scholing. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de cao wordt ondermijnd. Werkgevers zullen namelijk vaker bepaalde verplichtingen ontwijken”, zegt directeur Paul de Beer van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging.
Vooral de toename van het aantal zelfstandigen is een grote zorg. Dit is een van de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging dat binnenkort verschijnt. Ook geeft de Beer aan: “Deze groep valt sowieso niet onder een cao. Bovendien zijn ze vaker bereid om tegen lage tarieven te werken dan andere werknemers, zeker in economisch slechtere tijden. Verder hoeven werkgevers voor zzp’ers geen premies voor sociale verzekeringen en pensioenen af te dragen. En dat zet de cao-lonen onder druk, omdat er een ongelijk speelveld ontstaat.”

Bron: Telegraaf

Meer ZZP & MKB nieuws…


De-Schrijverette

Artikel marketing

Artikelen plaatsen