Externe SEO tools van Nederlandse bodem

seo tools nlEr komen uit Nederland een aantal goede WordPress bedrijven, software onwikkelaars en SEO consultants. Natuurlijk helpen we graag Nederlanders die zich met dergelijke zaken bezig houden, zoals bijvoorbeeld Jasja ter Horst. Hij schreef een aantal SEO tools die gewoon gratis te gebruiken zijn. In dit artikel legt hij uit wat welke tool doet en waar je hem kunt vinden.

SEO Tools

Gastblog door Jasja ter Horst

Een zoekopdracht voor de zoekterm “SEO Tools” levert je ongeveer 14.500.000 zoekresultaten op. Dit aantal is niet gelijk aan het werkelijke aanbod van tools, maar geeft wel een goed beeld van de populariteit van dit onderwerp. Wat het aanbod betreft valt er weinig te klagen; denk bijvoorbeeld aan de Yoast SEO Plugin, Screaming Frog en Google Search Console. Met zoveel aanbod kun je je afvragen of we nog meer SEO tools nodig hebben. Mijn antwoord in het kort: Ik denk het wel.  Eerdergenoemde tools zijn gratis, maar een veel van de SEO tools zijn te duur, te complex, niet gebruiksvriendelijk of geven onduidelijke/incorrecte feedback.

In de afgelopen jaren heb ik in totaal ruim 20 SEO tools gebouwd. Mijn voorwaarde bij het ontwikkelen van die tools: iedere tool moet minimaal een aanvulling zijn op reeds bestaande tools. Of een functionaliteit of oplossing bieden die ik niet eerder ben tegengekomen. In dit artikel laat ik je graag kennismaken met drie van deze tools.

SEO List Crawler

De SEO List Crawler biedt je de mogelijkheid een lijst van 1.000 URL’s in te voeren die je kunt scrapen om de volgende on-page SEO elementen snel te achterhalen:

 • Statuscode
 • Bestemmingspagina (URL, redirect)
 • Paginatitel
 • Meta description
 • H1 heading
 • Aantal links
 • Canonical URL

Ook ‘scraped’ deze tool automatisch de URL van het twitterprofiel.

Naast dat je met deze SEO tool snel en realtime een aantal URLs kunt analyseren (export naar Excel is mogelijk), kun je hem ook gebruiken om de belangrijkste URLs binnen een website te controleren op veel voorkomende SEO issues. Dat doe je door de belangrijkste (10 tot 1.000) organische bestemmingspagina’s uit Google Analytics of Google Search Console te exporteren en deze resultaten door de SEO List Crawler te halen. De resultaten zijn eenvoudig te analyseren. Mocht je je op een leuke manier willen verdiepen in SEO, kun je natuurlijk eerst de Basic SEO training van Yoast volgen! Door vervolgens verbeteringen aan te brengen binnen deze pagina’s kun je ze zo optimaal mogelijk aanbieden aan Google.

Meer informatie over de SEO List Crawler: seoreviewtools.com/seo-list-crawler

Website Authority checker

De Website Authority Checker maakt gebruik van verschillende API’s, zodat je snel een goede indruk krijgt van de autoriteit van een specifieke pagina en de autoriteit van je complete domein. Na invoer van de URL laat de Website Authority Checker je zowel per domein als per specifieke pagina de volgende gegevens zien:

 • Autoriteit
 • Backlinks
 • Leeftijd
 • Social share count

Google Penguin is Google veel scherper gaan controleren op de kwaliteit van een link naar je website. Het gaat niet zozeer meer om hoeveel links je hebt, maar hoe goed die links zijn. Gebruik de Website Authority Checker om een inschatting te maken van de waarde en potentie van een specifieke link.

Niet alleen de pagina waar de link op staat is hierin een factor, ook de waarde van het domein zelf speelt een rol. Daarnaast is het natuurlijk interessant om te zien hoe vaak een artikel wordt gedeeld via Social media.

Meer informatie over de Website Authority Checker: seoreviewtools.com/website-authority-checker

Duplicate Content Checker

De Duplicate Content Checker laat je eenvoudig controleren of je unieke content hebt op een bepaalde pagina. Deze tool selecteert automatisch een aantal regels tekst binnen de content van de opgegeven URL en controleert of er meerdere exacte kopieën van deze tekst online beschikbaar zijn. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen interne (dubbele tekst binnen de website) en externe duplicate content (dubbele tekst binnen meerdere websites). Deze SEO tool maakt zelf (automatisch) een selectie van die tekst, maar natuurlijk kun je ook handmatig een specifiek tekstdeel controleren (via de Text Input optie).

Met deze SEO tool controleer je eenvoudig of er duplicate pagina’s zijn ontstaan op je website (bijvoorbeeld door het gebruik van meerdere URLs voor dezelfde pagina). Daarnaast kan de tool je helpen bij het opsporen van websites die ongevraagd je content dupliceren. Mogelijk zijn dit namelijk websites van lage kwaliteit waar je liever niet mee geassocieerd wil worden.

Meer informatie over de Duplicate Content Checker: seoreviewtools.com/duplicate-content-checker

Heb je vragen over deze tools of suggesties? Wil je meer van Jasja’s SEO tools bekijken? Ga naar seoreviewtools.com!

Bron: Yoast


De-Schrijverette

Artikel marketing

Artikelen plaatsen