Infographic: hoe gaat de zzp’er om met zijn debiteuren?

307 miljoen euro zzp-rekeningen blijkt oninbaar bij opdrachtgever

HOOFDDORP – De zzp’er krijgt jaarlijks 307 miljoen euro te weinig betaald van zijn opdrachtgevers. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 946 zzp’ers in opdracht van online zzp-bank Knab.

“Zorg ervoor dat je je betalingsgegevens duidelijk op je factuur vermeldt, dat voorkomt onnodige vertraging. Is de betalingstermijn verstreken, neem dan telefonisch contact op met je klant. Dat is minder vrijblijvend en je kunt direct vragen wat het probleem is,” zegt Oskar Barendse, financieel expert bij Knab. Op basis van dit onderzoek heeft Barendse tien zzp-tips tegen wanbetalers opgesteld. Ook Barack Obama, president van de Verenigde Staten, sprak zich vorige week uit voor het sneller uitbetalen van zzp’ers door opdrachtgevers.

Oninbare omzet

Gemiddeld is 0,5% van de omzet van zzp’ers het afgelopen jaar oninbaar gebleken. Bij een gemiddelde omzet van zo’n 61 duizend euro per jaar betekent dit dat de zzp’er jaarlijks zo’n 305 euro misloopt bij klanten en opdrachtgevers. Uitgaande van meer dan één miljoen zzp’ers in Nederland (CBS, mei 2015) is dit in totaal 307 miljoen euro per jaar.

Betalingstermijn

De zzp’er hanteert in de meeste gevallen een betalingstermijn van maximaal 30 dagen. Negen op de tien zzp’ers wordt echter weleens te laat betaald – 3,4% van de zzp’ers wordt zelfs altijd te laat betaald.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 946 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, mei 2015). De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (download PNG-versie):

Meer ZZP & MKB nieuws…


De-Schrijverette

Artikel marketing

Artikelen plaatsen