Infographic: hoe noemt de zzp’er zichzelf het liefst?

Zzp’er heeft hekel aan eigen naam

BEEMSTER – De één miljoen zzp’ers die in Nederland actief zijn noemen zichzelf het liefst geen ‘zzp’er’. ‘Zp’er’, ofwel ‘zelfstandig professional’, is de populairste benaming (27%), gevolgd door de algemene benamingen ‘ondernemer’ (20%) en ‘zelfstandige’ (16%). Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 3.462 zzp’ers in Nederland.

De meest gebruikte termen, ‘zzp’er’ (13%) en freelancer (10%), scoren het slechtst. “Zzp’ers zijn ondernemers. Maar de politiek maakt graag onderscheid tussen ondernemers met en zonder personeel, waardoor de term ‘zzp’er’ niet zo snel vervangen zal worden,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van ZZP Barometer.

Negatieve term

De term ‘zzp’ kent geen officiële definitie, en is enkele decennia geleden ontstaan om een snelgroeiende groep zelfstandigen zonder personeel aan te duiden. Sakkers: “De term ‘zzp’er’ is op zichzelf negatief, want benadrukt hetgeen dat afwezig is: personeel. Er zijn betere alternatieven, zoals bijvoorbeeld ‘freelancer’, dat juist uitgaat van het positieve: de vrijheid.” Uit de onderzoeksresultaten blijkt echter dat de term ‘freelancer’ eveneens op weinig steun kan rekenen onder de zzp’ers zelf.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 3.462 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, mei 2015). De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (download PNG-versie):

Meer ZZP & MKB nieuws…


De-Schrijverette

Artikel marketing

Artikelen plaatsen