“Zzp-minimumtarief is goed opdrachtgeverschap”

Zelfstandigen Bouw vindt kritiek te hard

De meeste zzp’ers hebben geen behoefte aan een minimumtarief voor hun diensten. Het past niet bij het vrije ondernemerschap. Afspraken over een minimumtarief voor zzp’ers horen al helemaal niet thuis in een cao. En afspraken maken zonder inspraak van representatieve zzp-organisaties is niet alleen verwerpelijk maar ook in strijd met afspraken hierover in de SER. De Architectenbranche kreeg met het minimumtarief voor zzp’ers in de cao te maken met een storm aan kritiek.

Lof

Maar de cao-afspraak  gemaakt door de werkgeversorganisatie BNA verdient lof volgens Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw. Verhoef geeft aan dat BNA hiermee wel de verantwoordelijkheid neemt voor een eerlijk tarief voor architecten die, vaak gedwongen door de omstandigheden, voor zichzelf zijn begonnen. “Dit is een mooie aanzet tot een discussie over een fatsoenlijke prijs voor vakmanschap,” aldus Verhoef.
Het aantal architecten in loondienst is meer dan gehalveerd door de crisis van de afgelopen jaren. Het aantal zzp’ers is toegenomen van 6 naar 16%. In zo’n markt is het moeilijk onderhandelen over een eerlijk tarief, dit geldt voor alle sectoren in de bouw. Om in deze markt voor zzp’ers een minimumtarief af te spreken dat neerkomt op 150% van de loonschalen voor werknemers, getuigt ook van toekomstvisie. De bouw kan het zich namelijk niet permitteren al die vakmannen die op straat zijn komen te staan voorgoed kwijt te raken. Nu de bouw weer begint aan te trekken, zijn zij heel hard nodig.
“Voor alle duidelijkheid,” geeft Verhoef aan, “ik ben absoluut niet voor afspraken in cao’s over tarieven voor zzp’ers. Maar ik vind het positief dat eindelijk ook een werkgeversorganisatie in de bouw zich zo veel zorgen maakt over de lage tarieven voor zzp’ers dat zij een bodem in de tarieven vastlegt. Het overleg tussen werkgevers, zzp-organisaties en vakbonden over modelovereenkomsten voor de bouw is een goed platform voor die discussie.”

Bron: Zelfstandigen Bouw

Lees meer: “Zzp-minimumtarief is goed opdrachtgeverschap” (bron: zzpbarometer.nl)
Meer ZZP nieuws…De-Schrijverette

Artikel marketing

Artikelen plaatsen