Infographic: hoe belangrijk is goed opdrachtgeverschap?

Zzp’er vindt communicatie belangrijker dan tarief of betalingstermijn

NIEUWEGEIN – Opdrachtgevers vergeten in hun communicatie naar het personeel vaak de zzp’er mee te nemen. Hierdoor ontvangen zzp’ers bijvoorbeeld geen uitnodiging voor trainingen, borrels en personeelsfeesten. “Opdrachtgevers hebben hun communicatie richting externen die ingezet worden, de Dynaworkers, niet altijd op orde,” aldus Wessel van Alphen sr., oprichter van IT-Staffing.

De zzp’er vindt communicatie (8,6) juist het belangrijkste criterium voor goed opdrachtgeverschap*. Tarief (7,8), overeenkomst (7,8), betalingstermijn (7,7) en werksfeer (7,0) zijn minder van belang, volgens de zzp’er. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met IT-Staffing.

Communicatie steeds belangrijker

De zzp’er vindt goede communicatie vanuit de opdrachtgever steeds belangrijker (+2%). Onboarding (5,5), opleiding (5,1) en lunch (3,4) zijn minder van belang volgens de zzp’er. En de zzp’er let steeds minder op collega’s (-16%), opleiding (-8%) en werkplek (-8%) bij het kiezen van een opdrachtgever of klant.

Aantal opdrachtgevers stijgt

De zzp’er verwacht komend jaar 10,7% meer opdrachtgevers te bedienen: in totaal 11,0 opdrachtgevers, ten opzichte van 9,9 opdrachtgevers vorig jaar. Het aantal zzp’ers dat minimaal 3 opdrachtgevers heeft stijgt met 3% naar drie op de vier (76,2%).

* = zzp’ers hebben te maken met opdrachtgevers en klanten, in plaats van met werkgevers. Goed opdrachtgeverschap is hiertoe het zzp-equivalent van goed werkgeverschap voor werknemers

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 729 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, mei 2015). Dit zzp-onderzoek is tot stand gekomen in samenwerking met IT-Staffing, kennispartner van ZZP Barometer op het gebied van “Opdrachten & tarieven”. IT-Staffing is de grootste detacheerder voor zelfstandige professionals (zp’ers) in de IT. De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (download PNG-versie):

Lees meer: Infographic: hoe belangrijk is goed opdrachtgeverschap? (bron: zzpbarometer.nl)
Meer ZZP nieuws…


De-Schrijverette

Artikel marketing

Artikelen plaatsen