Uber: “160.000 chauffeurs wél zzp’er”

Uber gaat in tegen gerechtelijke groepsvordering

Als bewijs dat haar chauffeurs zzp’ers zijn, heeft Uber de steun van 400 chauffeurs opgevoerd in een grote Amerikaanse rechtzaak. Deze collectieve rechtzaak tegen het vervoersbedrijf, is in Californië aangespannen door een aantal Uber-chauffeurs.

Rechtzaak

Uber heeft in een grote rechtszaak, in Californië, de steun van 400 chauffeurs opgevoerd als bewijs dat het bedrijf haar chauffeurs niet als volwaardige werknemers hoeft te zien, maar als zzp’ers. Deze zogenoemde “class-action-rechtszaak” is aangespannen door Uber-chauffeurs, die als zelfstandigen voor het bedrijf werken en zich hebben verenigd en de verdediging in deze zaak ook voor hun collega-chauffeurs voeren. Maar, in een geschreven verklaring aan de rechtbank haalt Uber nu 400 chauffeurs aan die zeggen juist onafhankelijk te willen blijven.

160.000 zzp-chauffeurs

In Californië werken ruim 160.000 chauffeurs op zelfstandige basis voor Uber. Al eerder bleek dat de zzp-chauffeurs bij Uber goed zijn voor 9 miljard euro en het bedrijf ook een grote concurrent is van ‘Yellow Cab’. De rechtszaak zou dan ook grote gevolgen kunnen hebben en moet volgens Uber niet doorgaan als “class-action-rechtzaak” en daarmee de belangen van alle chauffeurs dienen. De chauffeurs die de zaak hebben aangespannen zien zich echter gesterkt door de “California Labor Commission”, de overheidsinstantie die arbeidsrechten onderzoekt. Deze instantie oordeelde namelijk in juni dat Uber zijn chauffeurs als volwaardige medewerkers moet zien. Mocht de klacht van de zelfstandige chauffeurs nu ook de goedkeuring van de rechter krijgen, heeft dat grote, ingrijpende gevolgen voor Uber. De ruim 160.000 zzp-chauffeurs zouden, wanneer de aanklagers in het gelijk worden gesteld, een vaste aanstelling moeten krijgen bij het vervoersbedrijf.

Bron: Reuters

Lees meer: Uber: “160.000 chauffeurs wél zzp’er”
Meer ZZP nieuws…


De-Schrijverette

Artikel marketing

Artikelen plaatsen