CAO-Primeur voor zzp-architecten

Beloning zzp-architecten vastgelegd in cao

Werkgevers en vakbonden willen de strijd om de laagste prijs onder architecten niet langer voeren. De tarieven voor deze groep zijn daarom vastgelegd in de nieuwe cao, óók voor zzp’ers. Zzp-architecten hebben hiermee de eerste cao waarin afspraken staan over tarieven en beloningen van de zzp’er.

Afspraken

In de nieuwe cao is, door werkgevers en vakbonden, afgesproken dat zzp-architecten voortaan een minimumtarief van anderhalf keer het uurtarief van een vergelijkbare collega in loondienst krijgen. Met het hogere uurtarief kunnen zzp’ers zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en sparen voor vakantie en pensioen. Met deze afspraken zijn zzp-architecten de eerste waarvoor een minimumtarief in een cao is vastgelegd, een primeur.

Kritiek

Deskundigen vinden het jammer dat de afspraken tot stand gekomen zijn zonder zzp’ers en vragen zich af hoe de belastingdienst hierover zal oordelen. Ben je nog wel ondernemer met afspraken in een cao? Verder vallen zzp’ers onder de Mededingingswet en mogen dus geen prijsafspraken maken. Kritiek is er dus ook. Later dit jaar, na de zomer, zal blijken wat de mening van de Nederlandse rechter is. Dan dient namelijk een zaak van vervangers voor orkesten, remplaçanten, die ook tariefafspraken willen voor zzp’ers.

Bron: Volkskrant

Lees meer: CAO-Primeur voor zzp-architecten
Meer ZZP nieuws…


De-Schrijverette

Artikel marketing

Artikelen plaatsen