Rabobank wordt voor de rechter gesleept omdat het medeplichtig zou zijn aan de misdaden van Mexicaanse drugskartels

Strafrechtadvocaat Göran Sluiter dient donderdag een aanklacht in tegen de top van de Rabobank, meldt de Volkskrant.

De aanklacht volgt op een Amerikaans onderzoek naar witwaspraktijken bij Rabobank N.A., een dochteronderneming van de Nederlandse bank. Een Mexicaans drugskartel zou de bank gebruiken om hun drugsgeld wit te wassen. De bank is sinds 2006 al meerdere malen berispt omdat het niet genoeg doet om dit tegen te gaan.

Volgens Sluiter en zijn cliënt is de bank daarmee schuldig aan deelname aan een criminele organisatie.

De aanklacht is bijzonder omdat het niet alleen gaat om witwassen, maar ook de gevolgen voor de bevolking worden meegenomen.

“Drugsorganisaties zijn extreem gewelddadig en witwassen is cruciaal voor hun functioneren. Dankzij banken die hen daarvoor de ruimte bieden, kunnen ze de miljoenenwinsten weer investeren in hun criminele bedrijfsvoering”, aldus Sluiter tegenover de Volkskrant. “Rabobank moet hebben geweten van de aanwezigheid van drugskartels, desondanks hebben ze de ogen gesloten.”

De strafrechtadvocaat vertegenwoordigt een in Nederland wonende Mexicaan, Fernando Hernández, mede-oprechter van een organisatie die zich inzet voor de mensenrechten in Mexico. Hernández wil dat het OM zowel de bank als instituut, maar ook de leidinggevenden vervolgt voor medeplichtigheid aan moord en misdrijven tegen de menselijkheid.

Het bericht Rabobank wordt voor de rechter gesleept omdat het medeplichtig zou zijn aan de misdaden van Mexicaanse drugskartels verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Rabobank wordt voor de rechter gesleept omdat het medeplichtig zou zijn aan de misdaden van Mexicaanse drugskartels
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen