Ivanka Trump laat haar modelijn in China en Hongkong maken – dat wordt lastig als papa Trump importheffingen doorvoert

Het zit Ivanka Trump niet mee. De dochter van de Amerikaanse president is mode-onderneemster. Afgelopen week moest ze toezien hoe twee kledingketens daags na elkaar besloten te stoppen met de verkoop van haar kleding- en accessoirelijn.

Op donderdag 2 februari kondigde kledingketen Nordstrom aan alle producten van Ivanka uit de winkels te halen vanwege teruglopende verkopen. Op vrijdag verdwenen de producten van de ‘first daughter’ van de website van Nieman Marcus.

Beide ketens staan op een officieuze boycotlijst, opgesteld door critici van de Amerikaanse president en gericht op alle bedrijven die gelinkt worden aan de familie Trump. Op die lijst staan ook Amazon, Bloomingdales en Dillard’s – die bedrijven verkopen ook kleding en accessoires van Ivanka.

‘Koop Amerikaanse waar’

Uit transportgegevens van Ivanka’s bedrijf blijkt dat de Amerikaanse binnenkort met nog een ander probleem te maken kan krijgen: een significant deel van de schoenen, kleding en handtassen uit haar mode-lijn wordt gemaakt in China en Hongkong. Dat druist in tegen het ‘koop-Amerikaanse-waar’-beleid van vader en president Donald Trump.

In de Amerikaanse mode-industrie is het gemeengoed om kleding en accessoires in Azië te laten maken en ze vervolgens naar de Verenigde Staten te verschepen.

In 2015 bijvoorbeeld was 97 procent van alle kleding en 98 procent van alle schoenen in de VS geïmporteerd, blijkt uit cijfers van de American Apparel and Footwear Association. Die afhankelijkheid van de import kan weleens een halszaak worden voor Ivanka Trump, nu haar pa vindt dat Amerikanen vooral Amerikaanse goederen moeten kopen.

Amerikaanse heffing op Chinese import-goederen

In januari vertelde Trump aan de New York Times dat hij voorstander is van een heffing van 45 procent op alle Chinese goederen. Enkele weken later dreigde hij daarbovenop nog eens met een “aanzienlijke” belasting voor bedrijven die hun productie naar andere landen verplaatsen.

Beide voorstellen kunnen ervoor zorgen dat Ivanka Trump, en met haar vele andere kledinglijnen, hun werkwijze moeten aanpassen. Uit cijfers van ImportGenius, in opdracht van Business Insider, blijkt dat het bedrijf van Ivanka in 2016 193 overzeese vrachten ontving. In 2015 waren dat er 202, in 2014 waren het 233 ladingen.

Een groot deel van de ladingen komt uit China of Hongkong. De lijst laat niet zien of Ivanka’s bedrijf ook in de VS zelf produceert, noch hoe de  vrachten de VS binnenkwamen. Wel is duidelijk dat Ivanka’s kledinglijn niet gemaakt wordt in de VS.

Ivanka kijkt verder dan winst

Het hoofd marketing van Ivanka’s bedrijf reageerde op het nieuws dat Nordstrom de modelijn uit de verkoop heeft gehaald, met de opmerking dat het merk jaar na jaar een significante groei heeft laten zien en nog altijd aan het uitdijen is.

“Wij denken dat de kracht van een merk niet alleen gemeten wordt aan de hand van de winst, maar ook aan de integriteit ervan”, aldus Rosemary Young tegen Business Insider.

Mocht Trump besluiten zijn jacht op bedrijven die buiten de landsgrenzen produceren door te zetten, dan zal de kracht van Ivanka’s bedrijf ook moeten blijken uit de snelheid waarmee zijn dochter haar productie terug naar de VS brengt.

LEES OOK: 9 landen waarmee de Verenigde Staten en handelstekort heeft

Het bericht Ivanka Trump laat haar modelijn in China en Hongkong maken – dat wordt lastig als papa Trump importheffingen doorvoert verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Ivanka Trump laat haar modelijn in China en Hongkong maken – dat wordt lastig als papa Trump importheffingen doorvoert
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen