Trump wil toch de Amerikaanse belastingbetaler laten betalen voor de muur tussen de VS en Mexico

De aanstaande regering-Trump heeft mogelijk de hulp van het Amerikaanse Congres nodig om de muur op de grens met Mexico te betalen, zeggen Republikeinse politici donderdag tegenover Politico en CNN.

Als dat inderdaad gebeurt, breekt Trump met zijn belofte dat Mexico zal betalen voor de muur, een centraal punt in de campagne van de aanstaande president van de Verenigde Staten.

Trump en Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zouden bezig zijn met plannen om de muur te bekostigen met belastinggeld. Dat zou mogelijk zijn via een wet die in 2006 werd ingevoerd door president George W. Bush,  die voorziet in de bouw van een barrière van ruim 1100 kilometer op de zuidelijke grens.

CNN citeert Republikeinen die stellen dat het plan al in april in werking zou kunnen worden gezet.

De voorgestelde muur – en Trumps bewering dat Mexico daarvoor zou betalen – was een van de belangrijkste beloftes tijdens de campagne. Het zorgde ook voor frictie tussen Trump en Mexico’s president Enrique Peña Nieto, toen de twee het publiekelijk oneens waren over de bekostiging van de muur.

Toen Trump na zijn bezoek aan Mexico terugkeerde naar de VS, claimde Trump dat hij en Peña Nieto het nooit over de muur hebben gehad. Peña Nieto reageerde direct: “Ik zeg nogmaals wat ik je direct zei, meneer Trump: Mexico zal nooit voor een muur betalen.”

Trump paste zijn plannen aan tijdens een speech in oktober, toen hij een plan uit de doeken deed waarbij de VS voor de muur zou betalen maar Mexico om een vergoeding zou vragen.

Het bericht Trump wil toch de Amerikaanse belastingbetaler laten betalen voor de muur tussen de VS en Mexico verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Trump wil toch de Amerikaanse belastingbetaler laten betalen voor de muur tussen de VS en Mexico
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen