Honderden ongelukken door gladheid, Rijkswaterstaat waarschuwt: ga niet de weg op

Rijkswaterstaat waarschuwt dat mensen beter niet de weg op kunnen gaan als ze het niet per se nodig is. Door de lokale ijzelbuien is het in veel delen van het land heel erg glad.

“Het is echt heel gevaarlijk. Mensen denken misschien dat het wel meevalt als ze de straat op gaan, maar door de ijzel is het echt heel erg glad. We hebben op de snelwegen al 165 ongevallen geteld. Dat is echt heel veel voor een zaterdagochtend, dus ga daarom de weg niet op als het niet nodig is”, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

De VID beaamt dat. Volgens de verkeersdienst regent het nog steeds ongevalsmeldingen: “Gemiddeld elke minuut wel eentje op de snelwegen. Het is nog lang niet voorbij.”

Op verschillende wegen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag veel ongelukken gebeurd door gladheid, die het gevolg is van sneeuw en ijzel. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Volgens de dienst stond de teller rond 07.30 op bijna tweehonderd aanrijdingen.

Rond 04.00 uur schaarde een vrachtwagen op de A4 richting Amsterdam, tussen Nieuw-Vennep en knooppunt Burgerveen. Even later reed daar een personenauto tegenaan. Twee inzittenden van de auto zijn gewond geraakt. De weg was tussen Roelofarendsveen en Burgerveen urenlang afgesloten.

Bij knooppunt Westpoort was de verbindingsweg tussen de A10 en de A5 uren afgesloten nadat een bestelbus spinnend tot stilstand was gekomen.

Gekantelde vrachtwagen

De VID meldde kort voor 06.00 uur ook ongelukken in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht en Friesland. Op de A15, de A16, de A27 en de A59 is sprake van ongevallen met letsel. Op de A59 kantelde een vrachtwagen die daarna in brand vloog. De A16 richting Rotterdam is dicht bij het knooppunt Zonzeel na een aanrijding tussen een vrachtwagen en een personenauto.

Op de A58 tussen de knooppunten De Stok en Princeville zijn zoveel schuivers en glijpartijen geweest dat de weg mogelijk helemaal dicht gaat, omwille van de veiligheid.

Op de A12 Den Haag-Utrecht reed bij Nieuwerbrug een vrachtwagen de midden-vangrail in. Tussen Reeuwijk en Nieuwerbrug zijn daarom drie rijstroken afgesloten. De andere kant op, bij Harmelen, schaarde een vrachtwagen. Het verkeer moet daar over één rijstrook. Ook op de A1 richting Amsterdam is een vrachtwagen geschaard ter hoogte van Eembrugge.

Niet alleen het wegverkeer, ook het treinverkeer heeft hier en daar last van de winterse omstandigheden. Zo rijden er op verschillende trajecten geen treinen door rijp of ijzel aan de bovenleiding. Dat is het geval tussen Vlissingen en Roosendaal, tussen Dordrecht en Geldermalsen en tussen Lelystad en Zwolle.

Ook op het traject Hoorn-Enkhuizen tussen Hoogkarspel en Enkhuizen rijden geen treinen. De NS laat daar stopbussen rijden. Op verschillende trajecten rijden minder treinen door een wisselstoring.

Het bericht Honderden ongelukken door gladheid, Rijkswaterstaat waarschuwt: ga niet de weg op verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Honderden ongelukken door gladheid, Rijkswaterstaat waarschuwt: ga niet de weg op
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen