Het gaat geweldig met de Nederlandse industrie, ook in eerste maanden van 2017

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in december in het sterkste tempo gegroeid sinds april 2011. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag heeft bekendgemaakt.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, klom naar een niveau van 57,3, van 57 in november. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Volgens de Nevi nam het aantal nieuwe orders aanzienlijk toe. Verder liep de vraag uit het buitenland in de grootste mate sinds juli 2015 op. Volgens de Nevi is er alom sprake van een ,,aanzienlijke verbetering”.

Volgens hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven kende de Nederlandse industrie een ,,sterk en succesvol” jaar. Hij verwacht dat het positieve beeld ook in de eerste maanden van dit jaar zal aanhouden. Wel zullen de stijgende verkoopprijzen op termijn een drukkend effect hebben op de vraag.

Ook in de rest van de eurozone ging de industrie vorige maand sterk vooruit. Het gemiddelde voor de eurolanden steeg eveneens naar het hoogste peil sinds april 2011, terwijl de graadmeter voor Duitsland op het hoogste niveau sinds januari 2014 kwam.

De Franse industrie, die de afgelopen jaren bijna onafgebroken kromp, toonde de sterkste vooruitgang sinds mei 2011. Ook in Spanje en Italië was sprake van een stevige groei.

Het bericht Het gaat geweldig met de Nederlandse industrie, ook in eerste maanden van 2017 verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Het gaat geweldig met de Nederlandse industrie, ook in eerste maanden van 2017
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen