Goede voornemens? Wat je beter kunt doen, als je echt iets wilt bereiken

Als je aan Tim Ferriss vraagt wat zijn goede voornemen is voor het nieuwe jaar, dan zal hij zeggen dat hij daar niet in gelooft.

Maar dat betekent niet dat de schrijver van “The 4-Hour Workweek” en de presentator van de podcast “The Tim Ferriss Show” geen ambitieuze doelen heeft.

In een Facebook LIVE Q&A over zijn nieuwe boek “Tools of Titans” legde hij Business Insider onlangs uit dat zijn filosofie van het bepalen van doelstellingen is gebaseerd op een uitspraak uit de oudheid van de Griekse dichter Archilochus: “We groeien niet door tot het niveau van onze verwachtingen, maar we vallen terug tot het niveau van onze training.”

Ondanks de verschillende aangeboren talenten van mensen zijn de meest succesvolle mensen ter wereld altijd diegenen die ontelbare uren hebben gestopt in het ontwikkelen van hun vaardigheden en (zakelijke) instincten.

Om dit toe te passen op een voorbeeld van een goed voornemen voor het nieuwe jaar: Je zal niet in staat zijn een marathon te lopen voor het eind van het jaar op optimisme alleen — je zal opofferingen moeten doen in je persoonlijke leven, waardoor je maandenlang honderden kilometers kan trainen en ook goede begeleiding moeten zoeken om te voorkomen dat je buitenspel komt te staan door een blessure.

‘Onrealistische doelen stellen’

Dat betekent niet dat je je doelen laag moet stellen om maar “realistisch” te blijven.

“Ik zou zeggen dat je best onrealistische doelen kan stellen in de ogen van andere mensen als ze maar specifiek en meetbaar zijn en je er een tijdschema voor hebt”, zegt Ferriss. “Ik zou ook zeggen dat ik de neiging heb mijn hele leven te behandelen als een serie van twee weken durende experimenten of projecten van zes maanden.”

Ferriss zegt dat hij die experimenten en projecten altijd ingaat met de gedachte dat sommigen ook zullen mislukken. Maar dat is beter dan alleen te beginnen aan dingen waarbij succes verzekerd is, omdat je daardoor altijd maar een beperkt gedeelte van je mogelijkheden zult gebruiken.

“Als je een home-run probeert te slaan, zal je ook vaak uitgegooid worden, maar ik blijf proberen een home-run te slaan”, zegt Ferriss.

Hij die doelstellingen ook als deel van een groter geheel dat wordt versterkt door dagelijkse gewoonten. Hij zegt dat zijn eigen gewoonten bestaan uit het noteren in een dagboek waar hij dankbaar voor is, meditatie en het opstellen van een geprioriteerde to-do list. Ferriss schrijft alles op wat in zijn gedachten opkomt om te gaan doen en gaat daarna bepalen wat daarvan die dag afgemaakt moet worden.

“Zo vind ik de dominostenen die anderen gaan omgooien”, zegt hij.

Bekijk de hele Facebook Live Q&A hieronder.


Het bericht Goede voornemens? Wat je beter kunt doen, als je echt iets wilt bereiken verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Goede voornemens? Wat je beter kunt doen, als je echt iets wilt bereiken
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen