Eerste beursdag van het jaar 2017: AEX moet nog wakker worden

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met een klein verlies aan 2017 begonnen. Aan het begin van het nieuwe jaar wachten beleggers op impulsen, die op de eerste handelsdag schaars zijn omdat de aandelenhandel in Londen, New York en grote delen van Azië pas dinsdag weer wordt hervat.

De AEX-index stond een halfuur na de opening 0,2 procent lager op 482,27 punten. De Midkap stond nagenoeg onveranderd op 687,03 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt openden 0,3 procent in de min.

Randstad stijgt, ASML daalt

Uitzender Randstad voerde de AEX aan met een plus van 0,8 procent. Verder was KPN een van de weinige duidelijke stijgers, met een winst van 0,5 procent. Het telecombedrijf was vorig jaar de hekkensluiter van de AEX, met een verlies van 20 procent over heel 2016.

ASML sloot de rij van 25 hoofdfondsen met een verlies van 0,6 procent. De chipmachinefabrikant was met een koerswinst van 29 procent een van de grootste winnaars in de AEX in 2016.

Air France-KLM noteerde in de MidKap vlak, na een negatieve opening. Volgens de Franse krant Les Echos explodeert de schuldenlast van de luchtvaartcombinatie dit jaar door nieuwe boekhoudregels. Die schrijven voor dat de kosten voor het leasen van vliegtuigen in de schuld worden meegerekend. Volgens de krant stijgt de schuld van Air France-KLM daardoor van 4,2 miljard naar 11,2 miljard euro.

Stamcelbedrijf Esperite won bij de kleine bedrijven bijna 2 procent. Het vroegere Cryo-Save meldde op de laatste dag van 2016 ,,substantiële” vooruitgang in de gesprekken met potentiële externe investeerders. Voor concrete bekendmakingen is het volgens het bedrijf echter nog te vroeg.

Telegraaf Media Groep noteerde onveranderd op 4,75 euro. Op oudjaarsdag bleek dat een kwart van de banen bij de regionale titels van dochterbedrijf Holland Media Combinatie (HMC) verdwijnt.

De euro werd maandag voor 1,0510 dollar verhandeld, tegen 1,0555 dollar bij het slot van de laatste Europese handelssessie van 2016.

De termijnmarkt voor olie was maandag gesloten. Amerikaanse olie eindigde 2016 op 53,72 dollar per vat, terwijl Brent bij de jaarwisseling 56,82 dollar per vast kostte.

Het bericht Eerste beursdag van het jaar 2017: AEX moet nog wakker worden verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Eerste beursdag van het jaar 2017: AEX moet nog wakker worden
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen