Bang om je baan kwijt te raken? Dat hoeft niet meer…behalve als je een laagopgeleide jongere met flexbaan bent

Het gaat zo goed met de arbeidsmarkt in Nederland dat de kans op baanverlies drastisch is gedaald.

De kans dat mensen in de komende drie maanden hun baan zullen verliezen is fors afgenomen. Volgens het Economisch Bureau van ING hoeft momenteel gemiddeld slechts één op de honderd werknemers zich zorgen te maken.

Het risico van baanverlies is daarmee volgens de bank weer even klein als voor de crisis in 2008. In de hoogtijdagen van de financiële crisis in 2013 zat nog één op de zestig werknemers op de wip.

Volgens ING is niet alleen de kans om vanuit een baan werkloos te raken “spectaculair afgenomen”, ook voelen werknemers meer zekerheid over hun baan. “De arbeidsmarkt herstelt en veel huishoudens voelen zich zekerder over hun financiële situatie”, meent ING op basis van eigen onderzoek.

Kans op werkloosheid hoger bij flexbaan

Maar de kansen zijn niet voor iedereen gelijk, blijkt uit een nadere analyse van ING. Die wordt weergegeven in onderstaand grafiek.

Zo is de kans op werkloosheid van werknemers met een tijdeljk contract en uitzendkrachten nog altijd bijna drie keer zo groot als het gemiddelde voor alle werknemers.

“Werknemers met een tijdelijk contract hebben de grootste kans om werkloos te raken, bijvoorbeeld als hun contract niet verlengd wordt en ze vervolgens niet snel een nieuwe baan vinden. Dit zijn vaker jongeren. Ook laagopgeleiden lopen relatief veel risico werkloos te raken”, aldus het rapport van ING.

Het bericht Bang om je baan kwijt te raken? Dat hoeft niet meer…behalve als je een laagopgeleide jongere met flexbaan bent verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Bang om je baan kwijt te raken? Dat hoeft niet meer…behalve als je een laagopgeleide jongere met flexbaan bent
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen