Wereldburgers hebben dezelfde gewoonte op Netflix: na serie relaxen met een film

30 miljoen Netflix-leden wisselen een serie af met een film en starten dan pas weer een nieuwe serie. Kijkgewoontes op het platform blijken min of meer hetzelfde aan verschillende kanten van de aardbol.

59 procent van het ledenbestand van de streamingsdienst houdt eventjes pauze nadat ze een heel seizoen van House of Cards hebben gekeken. Voor de meeste kijkers is dat zeker drie dagen. 61 procent van de kijkers besluit om dan een film te kijken, vaak in een zelfde soort genre als de voorafgaande serie. Zoals bijvoorbeeld The Princess Bride na een paar seizoenen van de huppelende comedy The Unbreakable Kimmy Schmidt.

“Het is interessant om te zien dat films nog steeds populair zijn op Netflix, zelfs in de gouden eeuw van televisieseries”, zegt Chief Content Officer Ted Sarandos van het bedrijf. Hij moest laatst trouwens nog uitleggen waarom er zo weinig goede films op zijn netwerk staan. De verklaring: de meeste leden komen niet voor blockbuster-films. Nu voegt hij daaraan toe: “We zijn erachter gekomen dat films echt een belangrijk deel van de kijkroutines van onze leden zijn en bijdragen aan de manier waarop ze tv kijken en waarderen.”

Grimmig na grimmig

 

Wellicht onverrassend in het onderzoek is dat kijkers van de ene serie na afloop vaak doorgaan met een film die uit hetzelfde hout gesneden is. Zo kijken de fans van de grimmige politieke serie House of Cards later naar Beasts of No Nation, een even grimmige oorlogsfilm met kille en berekenende karakters. Tarantino’s beroemde meesterwerk Pulp Fiction is dan weer een uitstekend nagerecht bij een hoofdgerecht van Breaking Bad.

De interesses lopen ook over van fictie naar non-fictie. Volgers van de dramaserie Narcos, over de Zuid-Amerikaanse drugsbaron Pablo Escobar, keken later de documentaire Cartel Land, die het verhaal vertelt van twee radicalen: een Mexicaanse burgerwachtleider en Amerikaanse ‘vigilante’ die zijn eigen grenspatrouille opzet.

Alleen comedy meest juist niet in dit patroon. Humor is bij uitstek het genre om zwaardere series mee af te wisselen, zoals Mean Girls na afloop van American Horror Story.

 

 

 

Het bericht Wereldburgers hebben dezelfde gewoonte op Netflix: na serie relaxen met een film verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Wereldburgers hebben dezelfde gewoonte op Netflix: na serie relaxen met een film
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen