Volgens Trump kost de nieuwe Air Force One 4 miljard dollar, maar klopt dat wel?

Vliegtuigbouwer Boeing kreeg meteen een klap op de beurs toen de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump twitterde dat hij de nieuwe Air Force One – het presidentiële vliegtuig – te duur vindt.

“Boeing is building a brand new 747 Air Force One for future presidents, but costs are out of control, more than $4 billion,” tweette Trump. “Cancel order!”

 

Het aandeel Boeing dipte 0,9 procent tot 150,90 dollar en het bedrijf merkte fijntjes op dat het onder contract staat van de Amerikaanse overheid. “We staan momenteel onder contract voor 170 miljoen dollar om de benodigdheden en capaciteiten van deze militaire vliegtuigen af te stemmen op de unieke eisen van de President van de Verenigde Staten”, schreef de vliegtuigbouwer in een verklaring.

“We kijken ernaar uit om met de US Air Force te kijken naar opvolgende fases van het programma, zodat we in staat zullen zijn om de beste vliegtuigen voor de President te leveren tegen de beste prijs voor de Amerikaanse belastingbetaler.”

 

Trump kwam in een persconferentie terug op zijn tweet en bleef bij zijn standpunt, niet reagerend op het feit dat Boeing nog niet begonnen is aan de bouw van het toestel. “Dit vliegtuig is compleet losgeslagen. Het gaat meer dan 4 miljard dollar kosten en ik denk dat het belachelijk is. I think that Boeing is doing a little bit of a number. We willen dat Boeing veel geld verdiend, maar niet zoveel geld.”

 

Het is niet zeker of Trumps bedrag van 4 miljard wel klopt. The New York Times schreef in oktober dat de ontwikkeling van twee nieuwe Air Force One-toestellen in het komende fiscale jaar 102 miljoen dollar gaat kosten en 3 miljard verspreid over de komende drie jaar.

Trump heeft al zijn aandelen in Boeing eerder dit jaar verkocht.

Het huidige hoofdtoestel dat als Air Force One fungeert als de president aan boord is, heeft meer dan een miljoen nautische mijlen gevlogen sinds het in 1990 ingezegend werd en is toe aan een upgrade. Boeing levert de toestellen voor de Air Force One-vloot al bijna een halve eeuw.

 

Het bericht Volgens Trump kost de nieuwe Air Force One 4 miljard dollar, maar klopt dat wel? verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Volgens Trump kost de nieuwe Air Force One 4 miljard dollar, maar klopt dat wel?
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen