Veganisten zijn blij: de Britse centrale bank maakt het nieuwe biljet van 5 pond vrij van dierlijke resten

De Bank of England, de centrale bank van Verenigd Koninkrijk, wist naar eigen zeggen niet dat het nieuwe polymeren briefje van 5 pond sporen van dierlijk vet bevat. De centrale bank kwam daar pas achter na recente berichten op sociale media.

De centrale bank zegt in een verklaring dat leverancier Innovia “hard werkt aan meerdere oplossingen”. Daarmee suggereert de bank dus dat het van plan is om briefgeld te maken zonder resten van talg, wat nu nog wel in het productieproces wordt gebruikt. De vetachtige substantie is uit slachtafval van varkens gehaald.

Vegetariërs en veganisten reageerden boos op het nieuws dat dierlijk vet wordt gebruikt in het briefje van vijf. Het is het eerste Britse briefgeld dat van polymeerpapier is gemaakt. Dit is geen echt papier maar een dun vel polypropeen, een type plastic waar bijvoorbeeld jerrycans van zijn gemaakt. Meer dan 110.000 mensen hebben de petitie op Change.org getekend om het nieuwe geldbriefje talgvrij te maken.

De Bank of England publiceerde woensdagavond deze verklaring:

“We zijn ons bewust van de zorgen die sommige mensen hebben over de sporen van talg in ons nieuwe 5 pond-briefje. Wij respecteren die zorgen en nemen ze zeer serieus.”

“De zaak is pas net aan het licht gebracht, en de centrale bank was er niet van op de hoogte toen het contract werd getekend.”

“De recent geleverde informatie van onze leverancier, Innovia, en de productieketen tonen dat er een extreem kleine hoeveelheid talg wordt gebruikt in het vroege productieproces van het polymeren korrels, die worden gebruikt om het basissubstraat van het 5 pond-briefje te maken.”

“Innovia werkt nu ontzettend hard aan de productieketen en zal de Bank op de hoogte brengen de voortgang naar mogelijke oplossingen.”

Het nieuwe briefje van 5 werd in september geïntroduceerd en is het eerste Britse briefgeld dat van polymeerpapier is gemaakt. Het nieuwe materiaal moet de duurzaamheid van het briefgeld verbeteren. De briefjes zijn nu waterbestendig, moeilijker te scheuren en minder makkelijk te vervalsen.

LEES OOK: Zo werkt het aanzetten van de geldpers door de ECB… en dit merken we ervan

Het bericht Veganisten zijn blij: de Britse centrale bank maakt het nieuwe biljet van 5 pond vrij van dierlijke resten verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Veganisten zijn blij: de Britse centrale bank maakt het nieuwe biljet van 5 pond vrij van dierlijke resten
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen