Trump: ‘We moeten handel bijna als oorlog zien’

Donald Trump zei dinsdag in North Carolina dat de VS handel ‘bijna als een oorlog’ moeten zien.

De aanstaande president van de Verenigde Staten beloofde zijn publiek in de stad Fayetteville dat zijn regering handelsverdragen zal gaan heronderhandelen en de “vijanden zal verslaan op de arbeidsmarkt”.

“En we moeten er bijna naar kijken alsof het een oorlog is, want dat is wat er is gebeurd”, aldus Trump. “Dat is wat onze arbeiders is overkomen.”

Trumps gebruik van het woord ‘oorlog’ klinkt andere politieke leiders wellicht verontrustend in de oren. Veel Amerikaanse politici hebben hun zorgen al geuit over de stoere praat over handel van Trump, en zijn bang dat het wellicht een handelsoorlog kan ontketenen.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, weigerde bijvoorbeeld in te stemmen met Trumps voorstel om een invoertarief van 35 procent in te voeren voor bedrijven die de VS verlaten, omdat hij “niet in een handelsoorlog verzeild wil raken.”

Handelsoorlog?

Trump zelf heeft het idee van een handelsoorlog zelf eerder al verworpen.

“Deze sukkels zeggen: ‘O, dat is een handelsoorlog’. Handelsoorlog? We verliezen 500 miljard aan handel met China. Wat maakt het verdomme uit of er een handelsoorlog is?”, zei Trump eerder in mei dit jaar.

Tijdens zijn campagne heeft Trump beloofd om zich sterk te maken voor de Amerikaanse handel. Hij zei zelfs dat het handelsverdrag TPP – dat de VS samen met onder meer Australië, Japan, Peru en Vietnam heeft getekend – “ons land zal verder zal verkrachten”.

Sinds Trump is verkozen, hebben hij en zijn aanstaande vice-president Mike Pence al een deal gesloten met het bedrijf Carrier, dat een deel van de arbeid naar Mexico wilde verplaatsen. In ruil voor 7 miljoen aan belastingvoordelen de komende 10 jaar, zal een deel van de banen in Amerika blijven.

Dinsdag herhaalde Trump zijn belofte om bedrijven die “hun personeel ontslaan” en “ons land verlaten” zullen worden gestraft.

“En als een bedrijf zijn personeel wil ontslaan, ons land wil verlaten, en dan zijn producten ons land weer wil invoeren, dan zullen er consequenties zijn”, aldus Trump. “Het spijt me, er zullen consequenties zijn. Grote consequenties.”

Chinese banenroof

Trump richtte zijn pijlen verder wederom op China. Volgens de aanstaande president van de VS is China de grootste aanstichter voor de krimpende maakindustrie in de VS. Trump noemt het “de grootste diefstal van banen in de geschiedenis van de wereld.”

“Er is nog nooit zo’n banenroof geweest als wat er nu met ons land gebeurt”, vervolgde hij nadat hij melding maakte van de Carrier-deal. “En we hebben er een klein deel van gestopt, een klein deel, omdat we zijn begonnen, we zijn pas net begonnen.”

Trump wees verder op de kiezers die achter zijn stevige retoriek over handel staan. Die stemmers waren waarschijnlijk een belangrijke reden voor zijn winst in Pennsylvania, Michigan en Wisconsin.

“En of deze mensen naar het stemhokje kwamen”, zei hij. “Weet je nog toen ze zeiden dat deze mensen niet bestonden? Ze bestaan! Ze bestaan! Geloof mij, miljoenen en miljoenen mensen stroomden naar de stemhokjes. En ze stemden big league.”

Het bericht Trump: ‘We moeten handel bijna als oorlog zien’ verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Trump: ‘We moeten handel bijna als oorlog zien’
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen