Trump haalt uit naar China na kritiek op belletje met Taiwan

Donald Trump heeft zondag uitgehaald naar China. Volgens aanstaande president van de Verenigde Staten manipuleren de Chinezen de waarde van hun munt.

“Vroeg China ons of het oké is om hun munt te devalueren (waardoor het moeilijk wordt voor onze bedrijven om te concurreren), zware invoertarieven te rekenen op onze producten (de VS belast hun producten niet) of een gigantisch militair complex te bouwen in de Zuid-Chinese Zee? Ik dacht het niet!”, aldus Trump op Twitter.

De tweets van Trump volgen op klachten uit China over het telefoontje van Trump met de Taiwanese president Tsai Ing-wen, afgelopen vrijdag.

Felicitatietelefoontje

Trump brak met protocol door als eerste Amerikaanse president in 30 jaar direct te spreken met de Taiwanese overheid. Taiwan en China liggen al decennia lang met elkaar overhoop over de onafhankelijk van het eiland.

Het telefoongesprek, dat door Trump wordt afgedaan als een ‘felicitatietelefoontje’ – ontlokte een officieel diplomatiek protest van China en een felle uithaal in de Chinese staatskrant.

“Het onthult niets behalve het gebrek aan ervaring van Trump en zijn team in het omgaan met buitenlandse zaken”, aldus het hoofdredactionele commentaar van de krant.

Ook de belangrijkste adviseurs van Trump, waaronder de aanstaande vice-premier Mike Pence, deden het gesprek af als “niets minder dan een beleefdheidsgesprek”.

Dispuut met China

Trumps tweets van zondag dreigen de relatie tussen China en de VS echter verder onder druk te zetten. Trump belicht twee van de gevoeligste disputen tussen de twee landen.

Volgens CBS News is het overigens niet waar dat de VS geen belasting heft op uit China geïmporteerde producten. De tarieven liggen tussen de 2,5 en 2,9 procent. Wel zijn de tarieven voor Amerikaanse producten die naar China worden geëxporteerd hoger.

China wordt er al langer van beschuldigd zijn valuta te manipuleren. De meest recente beschuldigingen waren in 2015, toen de centrale bank van China tot iedereens verbazing stappen ondernam om de munt te devalueren. Trump dreigde China officieel te bestempelen als een land dat zijn munt manipuleert, iets dat een aantal economische straffen met zich mee zou brengen.

LEES OOK: iPhone-fabrieken terug naar de VS? Waarom Donald Trump bij voorbaat een verloren wedstrijd speelt

Het bericht Trump haalt uit naar China na kritiek op belletje met Taiwan verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Trump haalt uit naar China na kritiek op belletje met Taiwan
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen