Robert Mugabe wil in 2018 meedoen aan de Zimbabwaanse verkiezingen – hij is dan 94

Robert Mugabe wil president van Zimbabwe blijven. De regeringspartij ZANU-PF heeft de bejaarde leider zaterdag gepresenteerd als haar enige kandidaat voor de verkiezing in 2018. Mugabe is dan 94 jaar oud.

Mugabe domineert al ruim 30 jaar de politiek in Zimbabwe. Eerst als premier en na het veranderen van de grondwet in 1987 als president.

“Mugabe moet voor eeuwig regeren”, zongen zijn aanhangers tijdens het congres in Masvingo, 300 kilometer ten zuiden van hoofdstad Harare. De zittende president riep in zijn toespraak op de interne stammenstrijd over een eventuele opvolger te staken.

Dit jaar werd Mugabe geconfronteerd met demonstraties en ongekend veel kritiek, ook uit eigen kring, wegens de ingestorte economie, corruptie en tekort aan contanten. De centrale bank probeerde dat onlangs te verhelpen met de uitgifte van ‘monopoliegeld’, gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Onafhankelijkheid Rhodesië

Mugabe werd in februari 1924 geboren in Kutama, in het toenmalige Southern Rhodesia. Hij gaf enige tijd les in Ghana, waarna hij terugkeerde in Rhodesië en begon aan de strijd voor de onafhankelijkheid. In 1963 stichtte hij de Zimbabwe Afrikaanse Nationale Unie (ZANU). Vanaf 1964 zat hij 10 jaar gevangen en gebruikte hij zijn tijd achter de tralies om te studeren. Hij riep zichzelf uit tot overtuigd “marxist-leninist-maoïst”.

Ondertussen verklaarde in 1965 de blanke voorman Ian Smith Rhodesië onafhankelijk. Na zijn vrijlating begon Mugabe een gewapende strijd tegen Smith. Smiths blanke minderheidsregime stortte na 14 jaar internationale druk en isolatie in.

Mugabe won in 1980 de verkiezingen en ontpopte zich in de jaren daarna tot een vaak meedogenloze alleenheerser. Zo lanceerde hij in 2000 een controversieel landhervormingsprogramma, waarbij vaak op gewelddadige wijze meer dan 3000 boerderijen van blanke eigenaren in beslag werden genomen.

Strijd met Tsvangirai

Vanaf het eind van de jaren 90 kreeg hij te maken met een steeds sterkere politieke oppositie. In de verkiezingen van 2008 kreeg hij te maken met de felle tegenstand van Morgan Tsvangirai van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC). Tsvangirai kreeg toen in de eerste ronde de meeste stemmen.

Hij trok zich echter terug voor de tweede ronde wegens aanhoudend geweld tegen zijn aanhang door sympathisanten van Mugabe. Die kon zich daarom opnieuw tot staatshoofd laten beëdigen. Tsvangirai kreeg het premierschap, maar echt boteren tussen hem en Mugabe zou het nooit.

In de verkiezingen van 2013 stonden de twee opnieuw tegenover elkaar. En net als vijf jaar geleden kwam Mugabe als winnaar uit die tweestrijd naar voren. Zijn eerdere uitspraak dat “alleen God hem uit zijn ambt kan afnemen” lijkt zo langzamerhand uit te komen.

Het bericht Robert Mugabe wil in 2018 meedoen aan de Zimbabwaanse verkiezingen – hij is dan 94 verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Robert Mugabe wil in 2018 meedoen aan de Zimbabwaanse verkiezingen – hij is dan 94
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen