Rijkste man van China slaat terug naar Trump: 20 duizend Amerikaanse banen staan op het spel

Donald Trump slaat graag een dreigende toon aan richting China. Afgelopen weekend stelde de aanstaande president van de Verenigde Staten nog, dat hij overweegt om de VS de onafhankelijkheid van Taiwan te erkennen, tenzij China concessies doet bij de handelsbetrekkingen met Amerika.

De status van Taiwan ligt in China extreem gevoelig, omdat de Volksrepubliek Taiwan eigenlijk als onderdeel van China ziet. De Chinese regering reageerde maandag bezorgd op de uitlatingen van Trump.

Maar ook de rijkste man van China, Wang Jianlin, is not amused, zo meldt businesssite Quartz.

Geen eten voor 20.000 Amerikaanse werknemers

Twintigduizend Amerikaanse banen en tien miljard dollar aan investeringen staan op het spel als The Donald op ramkoers blijft richting China, aldus Wang.

Tijdens een conferentie in Beijing zei de vastgoedmagnaat en nieuwe eigenaar van de Amerikaanse bioscoopketen AMC Entertainment dat hij geen trammelant wil met Washington, omdat zijn overname van AMC Entertainment nog moet worden goedgekeurd.

Maar hij wees de toehoorders er ook fijntjes op al hij miljarden dollars heeft geïnvesteerd in de Verenigde Staten, waar veel banen mee gemoeid zijn.

Wang: “Onlangs had ik een gesprek met de voorzitter van de Motion Picture Associaton of America. Hij vertelde me dat hij Trump ging ontmoeten en vroeg of ik een boodschap voor hem had. Ik zei dat hij aan Trump kan mededelen dat ik tien miljard dollar aan investeringen heb uitstaan in de VS en 20.000 Amerikaanse werknemers die niets te eten hebben als hij slecht met mijn zaken omspringt. Als je in de film- en televisiewereld actief bent, moet je weten dat de China een van de weinige groeimarkten is voor Engelstalige films. De toekomst van de industrie hangt ervan af.”

Trump hard tegen China

De woorden van de voormalig officier in het Rode Leger en lid van een adviesraad van de communistische regering kunnen worden opgevat als een antwoord op Trumps brute mediaoptreden richting China.

In een interview met CNN van 12 december zei Wang dat hij van plan is te blijven investeren in de Verenigde Staten, maar dat het tempo waarop hij dat doet afhankelijk is van de houding van Trump richting de Chinese entertainmentindustrie.

Trump haalde meerdere keren uit naar het Aziatische land. Zo zouden de Chinezen volgens Trump doen aan valutamanipulatie. Het land houdt in de ogen van de aanstaande president van de Verenigde Staten de waarde van de yuan bewust laag, zodat Chinese producten goedkoop zijn voor het buitenland.

Trump dreigde ook een importtarief van 45 procent in te voeren voor bepaalde Chinese goederen.

Het bericht Rijkste man van China slaat terug naar Trump: 20 duizend Amerikaanse banen staan op het spel verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Rijkste man van China slaat terug naar Trump: 20 duizend Amerikaanse banen staan op het spel
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen