Prins Constantijn ergert zich mateloos aan fact free politics en kritiek op media – 5 recente voorbeelden

Prins Constantijn vindt het problematisch dat de integriteit van het werk van journalisten, wetenschappers en kunstenaars “bijna per definitie in twijfel wordt getrokken”.

Ook feiten “lijken er steeds minder toe te doen”, aldus de broer van de koning in een interview met NRC.

De prins doet zijn uitspraken als voorzitter van het Prins Claus Fonds, dat 20 jaar bestaat en zich inzet voor organisaties en kunstenaars en intellectuelen die actief zijn op het gebied van cultuur en ontwikkeling.

Het fonds is door deze ontwikkeling “misschien wel relevanter dan ooit”, aldus de Prins.

“Wij helpen sinds twintig jaar mensen in andere delen van de wereld om op te komen voor vrije kunst, voor vrije media, om zich intellectueel en creatief te kunnen uiten. Nu zie je die dingen ook in het Westen spelen.”

De uitspraken van Constantijn komen niet zomaar ergens vandaan. De afgelopen maanden hebben meerdere Westerse politici het vuur geopend op wetenschappers en journalisten, en feiten van statistiekbureaus in twijfel getrokken.

Geert Wilders, bijvoorbeeld, twitterde na de uitspraak in de rechtszaak tegen hem dat de media nooit vertrouwd moet worden. Opmerkelijk genoeg werd er nog dezelfde dag een zeldzaam interview met hem in De Telegraaf gepubliceerd. 

Ouderenpartij 50Plus twijfelde dit jaar al aan cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De partij zette vraagtekens bij de levensverwachting. Die stijgt volgens het CBS, maar 50Plus concludeerde iets anders op basis van een relatief obscure blog. 

DENK heeft doorgaans niet veel gemeen met Geert Wilders, maar ook zij waarschuwen hun achterban voor de media: “Trap er niet in!”, aldus de kopstukken van de partij.

Twijfelen aan media of statistiek is overigens geen oer-Hollandse gewoonte, het gebeurt eigenlijk overal.

“De Britten hebben genoeg van experts en hun afkortingen”, zei Michael Gove, de toenmalige minister van Justitie in de aanloop naar het Brexit-debat. Volgens Gove was het daarom niet nodig om economen op te noemen die voor de Brexit waren.

Ook de aanstaande president van de Verenigde Staten scoort punten door uit te halen naar de media. Donald Trump zou tijdens een off-the-record-bijeenkomst met mediabazen in woede zijn uitgebarsten tegenover vertegenwoordigers van de Amerikaanse televisiekanalen en kranten. Maar ook in het openbaar maakt hij geen geheim van zijn afkeer van de mainstream media:

Het bericht Prins Constantijn ergert zich mateloos aan fact free politics en kritiek op media – 5 recente voorbeelden verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Prins Constantijn ergert zich mateloos aan fact free politics en kritiek op media – 5 recente voorbeelden
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen