Obama zet 35 Russen het land uit als straf voor de cyberaanvallen rond de verkiezingen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag een reeks sancties tegen Rusland ingesteld. Daarmee wil hij Rusland straffen voor inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. De maatregelen zijn vooral gericht tegen de Russische inlichtingendiensten.

Zo zet de Amerikaanse regering 35 Russen die voor de inlichtingendiensten zouden werken het land uit. Tegen de FSB en de militaire inlichtingendienst GRU worden ook sancties getroffen. Vier agenten van de GRU en drie bedrijven die “materiële steun” gegeven zouden hebben aan de “cyberactiviteiten” van de GRU staan op de sanctielijst.

Verder sluiten de Amerikanen twee Russische centra in de staten Maryland en New York die volgens Obama “voor inlichtingendoeleinden worden gebruikt”.

Diefstal van gegevens

Obama herhaalde dat Rusland “acties heeft ondernomen die bedoeld waren om het Amerikaanse verkiezingsproces te beïnvloeden”. Waar hij tot nog toe nog een kleine slag om de arm hield, zei hij ditmaal stellig dat “de diefstal en publicatie van gegevens alleen kan zijn aangestuurd door de hoogste niveaus van de Russische regering”.

Obama’s Democratische Partij en presidentskandidaat Hillary Clinton hadden tijdens de campagne veel last van de hacks, waarvan Amerikaanse inlichtingendiensten vaststelden dat ze vanuit Rusland kwamen.

“Deze activiteiten hebben consequenties”, zei Obama. Hij kondigde alvast aan dat het hier niet bij blijft. Rusland kan meer maatregelen tegemoetzien. “Sommige daarvan zullen niet worden bekendgemaakt”, aldus de vertrekkend president.

In de komende dagen stuurt de Amerikaanse regering een rapport naar het Congres over Russische pogingen tot inmenging in de verkiezingen. Ook eerdere verkiezingen komen daarin aan bod.

Laatste stuiptrekkingen

De nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland zijn wat dat land betreft “contraproductief en zullen het herstel van de bilaterale banden schaden”. Zo luidde donderdagavond het eerste commentaar van een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

De prominente senator Konstantion Kosachiov drukte zich minder diplomatiek uit. Hij noemde de uitzetting van 35 Russen door de VS “de laatste stuiptrekkingen van politieke lijken”, doelend op het aanstaande vertrek van de Amerikaanse president Obama en diens Democratische regering. Kosachiov is voorzitter van de commissie voor Internationale Zaken van de Federatieraad, de Russische Eerste Kamer.

Moskou maakte eerder al duidelijk dat nieuwe Amerikaanse strafmaatregelen niet onbeantwoord zullen blijven.

Het bericht Obama zet 35 Russen het land uit als straf voor de cyberaanvallen rond de verkiezingen verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Obama zet 35 Russen het land uit als straf voor de cyberaanvallen rond de verkiezingen
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen