Nieuwe eigenaar Eindhovens NXP krijgt megaboete in Zuid-Korea

Chipgigant Qualcomm heeft in Zuid-Korea een forse boete gekregen voor misbruik van zijn machtspositie.

Het bedrijf, dat vooral groot is geworden met de ontwikkeling van chips voor smartphones, moet een recordboete van 1 biljoen won (789 miljoen euro) betalen.

Volgens de toezichthouder in Zuid-Korea dwong het chipbedrijf telefoonfabrikanten geld te betalen voor het gebruik van technologieën die niet per se nodig waren in toestellen. Daarnaast zouden concurrenten op oneigenlijke manieren buitenspel zijn gezet door essentiële technologie niet in licentie af te geven.

Qualcomm moet nu alsnog in onderhandeling met rivalen als Intel, Samsung en MediaTek over het verstrekken van licenties. Dat kan gevolgen hebben voor de positie van het Amerikaanse bedrijf ten opzichte van grote techbedrijven als Apple, Samsung en Huawei.

NXP

Het chipbedrijf maakte eind oktober bekend de Eindhovense chipfabrikant NXP over te nemen voor 47 miljard dollar. NXP – een voormalig onderdeel van Philips – maakt chips voor onder meer autobedrijven.

Helemaal zonder controverse was de overname niet. De bonus van maar liefst 428 miljoen dollar die topman Rick Clemmer meekreeg, zorgde voor veel kritiek. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemde de beloning “idioot hoog”.

Het bericht Nieuwe eigenaar Eindhovens NXP krijgt megaboete in Zuid-Korea verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Nieuwe eigenaar Eindhovens NXP krijgt megaboete in Zuid-Korea
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen