Meevallertje van 10,5 miljard euro voor Poetin: Qatar en Glencore kopen deel van grootste oliebedrijf Rusland

Het staatsinvesteringsfonds van Qatar en grondstoffenbedrijf Glencore kopen voor 10,5 miljard euro een groot belang in het Russische staatsolieconcern Rosneft. Dat maakte topman Igor Setsjin van Rosneft woensdag bekend. Het is de grootste privatiseringstransactie in Rusland ooit.

Rusland privatiseert overheidsbezittingen om zo de verslechterde overheidsfinanciën door de lage olieprijzen te verbeteren en buitenlandse valuta op te halen. Het Kremlin neemt maatregelen om volatiliteit op de financiële markten door de instroom van grote hoeveelheden buitenlandse valuta door de verkoop te voorkomen. Moskou verkeert in zwaar weer financieel gezien door de sancties vanuit de EU en VS voor het annexeren van de Krim en de oorlog in Oost-Oekraïne.

Rusland behoudt meerderheid

Het gaat om een aandelenbelang van 19,5 procent in de grootste olieproducent van Rusland. Qatar en Glencore krijgen allebei de helft van die deelneming. Het Britse olieconcern BP bezit eveneens een groot belang in Rosneft. De Russische staat blijft wel de meerderheidsaandeelhouder van het oliebedrijf.

President Vladimir Poetin verklaarde in een ontmoeting met Sechin dat het om de grootste privatisering en verkoop in de wereldwijde olie- en gassector van 2016 gaat. Hij feliciteerde Setsjin met de deal en hoopt dat met de komst van de nieuwe investeerders de beleidsvoering en transparantie van Rosneft wordt verbeterd en zijn marktwaarde stijgt.

Volgens Setsjin werd met meer dan dertig potentiële kopers gesproken, afkomstig uit Europa, Noord-Amerika, Azië en het Midden-Oosten. Eerder hadden India en China interesse getoond in een belang in Rosneft, zonder formele biedingen te doen.

Het bericht Meevallertje van 10,5 miljard euro voor Poetin: Qatar en Glencore kopen deel van grootste oliebedrijf Rusland verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Meevallertje van 10,5 miljard euro voor Poetin: Qatar en Glencore kopen deel van grootste oliebedrijf Rusland
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen