Italiaans ‘nee’ is niet het begin van een nieuwe EU-crisis, meent Dijsselbloem

”Dit is niet het begin van een nieuwe crisis. Het referendum ging over Italië, de uitkomst is niet een anti-Europese stem. De markten hebben kalm gereageerd.”

Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maandag in Brussel voor het begin van een eurogroepvergadering waar onder meer over de ontwerpbegrotingen van de eurolanden in 2017 wordt gesproken, inclusief de Italiaanse. De Italiaanse minister Pier Padoan heeft zich wel afgemeld bij de al maanden geleden geplande bijeenkomst onder leiding van Dijsselbloem.

De Italianen stemden zondag tegen ingrijpende staatshervormingen in het land, waarna premier Matteo Renzi het ontslag van zijn regering aanbood. Idee was om de macht van de Senaat te beperken, om zo de stroperige politieke besluitvorming in Italië aan te pakken.

Italië heeft de economische hervormingen nodig om de traag groeiende economie te stimuleren. Bovendien sluimert er een bankencrisis, omdat een aantal Italiaanse banken nog altijd veel slechte leningen op de balans heeft. Op de derde plaats is er de sluimerende populistische revolte van de 5-sterrenbeweging van de voormalig komiek Beppe Grillo, die als eurosceptisch bekend staat.

“Er zal een nieuwe regering komen en die zal aan dezelfde problemen het hoofd moeten bieden”, aldus Dijsselbloem. “Het is een sterk land en ik heb er alle vertrouwen in.”

LEES OOK: 3 opties voor Italië nu Renzi er de brui aan geeft na zijn referendum-nederlaag

Het bericht Italiaans ‘nee’ is niet het begin van een nieuwe EU-crisis, meent Dijsselbloem verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Italiaans ‘nee’ is niet het begin van een nieuwe EU-crisis, meent Dijsselbloem
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen