Ierland legt zich niet neer bij belastingaanslag €13 mrd voor Apple

Ierland blijft bij zijn voornemen om beroep aan te tekenen tegen het besluit van de Europese Commissie om het land meer dan 13 miljard euro aan belastingen en rente terug te laten vorderen van Apple. Dat meldde het Ierse ministerie van Financiën maandag.

Apple genoot volgens Brussel jarenlang belastingvoordeel in Ierland terwijl dat verboden is onder de EU-regels voor staatssteun. Volgens de Ierse overheid heeft de commissie de feiten rond de zaak echter niet begrepen en niet het recht om zich te mengen in het belastingbeleid van lidstaten. Dublin heeft ook geen behoefte aan de miljarden die het van Apple moet terugvorderen en tekent dus beroep aan tegen het besluit bij het Europees gerechtshof.

Ook Apple zelf tekent bezwaar aan. Financieel topman van Apple, Luca Maestri, liet in een interview met de krant Die Welt weten dat het optreden van de commissie in deze kwestie schandalig is en dat aan alle belastingregels in Ierland is voldaan.

Apple betaalt weinig belasting aan Ierse fiscus

Apple heeft al sinds 1980 een fabriek in het Ierse Cork, waar zo’n 6000 werknemers tegenwoordig iMac-computers worden gemaakt. Ierland is niet alleen bang dat Apple uit het land vertrekt, maar dat ook andere multinationals waarmee het belastingdeals heeft gesloten besluiten om zich elders te vestigen. Dat zou ten koste gaan van veel banen.
Fiscale constructie

Twee jaar geleden opende de Europese Commissie een onderzoek naar de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 sloot met de Ierse fiscus. Dat onderzoek toonde aan dat Ierland vele jaren voordelen gunde aan Apple. Voordelen die volgens eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging neerkomen op ongeoorloofde staatssteun.

Hoe zit de constructie in elkaar? Van alle iPads, iPhones en Macs die Apple in Europa, het Midden-Oosten en Afrika verkoopt, wordt de winst toegeschreven aan de in Cork gevestigde bedrijven Apple Operations Europe en Apple Sales International.

Die Apple-dochters betalen door de deal met de Ierse fiscus nagenoeg geen belasting. In 2003 ging het effect om 1 procent belasting over de Europese winsten, en dat nam in 2014 af tot 0,005 procent.
Rechtszaak

Volgens Brussel zijn de belastingvoordelen die Apple geniet in Ierland strijdig met het Europees recht: de Ierse fiscus en het techbedrijf hebben het uitgangspunt geschonden dat verrekenprijzen binnen een concern marktconform moeten zijn. “Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan geselecteerde bedrijven, dat is verboden onder de EU-regels voor staatssteun”, aldus Vestager.

Die constructies leiden nu tot een naheffing van 13 miljard euro. Overigens kan het nog jaren duren voordat Apple het bedrag daadwerkelijk moet voldoen. Niet alleen Ierland stapt naar de rechter, het techconcern zelf zal dat waarschijnlijk ook doen. Topman Tim Cook noemde de heffing donderdag ‘politieke onzin’.

Ook kan het zijn dat beide partijen weer om de tafel gaan zitten en dat het bedrag wordt verlaagd.

Het bericht Ierland legt zich niet neer bij belastingaanslag €13 mrd voor Apple verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Ierland legt zich niet neer bij belastingaanslag €13 mrd voor Apple
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen