Hoe groter de beurswaarde van bedrijf, des te meer de topman verdient

Wat bestuursvoorzitters van beursgenoteerde bedrijven verdienen hangt vooral af van de marktwaarde van een onderneming.

Daadwerkelijke prestaties blijken anderzijds totaal niet van invloed. Sterker nog: goed presterende ondernemingen betalen hun baas doorgaans net zoveel en soms zelfs minder dan bedrijven die het niet zo goed doen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van Vlerick Business School onder 701 beursgenoteerde ondernemingen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Niet de winstmarge, maar de marktwaarde van een onderneming is veruit de belangrijkste verklarende factor voor topbeloningen.

beloning-verklaard

De hoogte van bonussen, die onderdeel zijn van de totale beloning, worden wel bepaald door de winstgevendheid van het bedrijf. Initiatieven op het gebied van innovatie en ontwikkeling van de onderneming zijn in de praktijk daar weer nauwelijks van invloed.

Beloning top Nederlandse beursbedrijven

Bestuursvoorzitters van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven behoren met hun salaris tot de Europese middenmoot. Wat betreft de beloning van topmannen van grote bedrijven zit Nederland zelfs in de staart. Maar dat heeft mede te maken met de gemiddelde omvang van bedrijven.

beloning-per-land

 

De hoogste baas van een Amsterdams AEX-fonds streek dit jaar gemiddeld bijna 3 miljoen euro op. Ter vergelijking: zijn Britse evenknie uit de Londense FTSE toucheerde in doorsnee in totaal ruim 4,4 miljoen euro.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de beurswaarde van een onderneming allesbepalend is voor de hoogte van de beloning aan de top. Hoe hoger die waarde, hoe meer de bestuursvoorzitter kan opstrijken, aldus Vlerick.

beloning-en-marktwaarde

LEES OOK: Een Tweede Kamerlid verdient minstens 107.000 per jaar – en dat is nog los van de neveninkomsten

Het bericht Hoe groter de beurswaarde van bedrijf, des te meer de topman verdient verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Hoe groter de beurswaarde van bedrijf, des te meer de topman verdient
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen