Het Europese alternatief voor GPS dat 4 miljard euro kost is vanaf vandaag te gebruiken

Bedrijven, openbare diensten en burgers kunnen vanaf donderdag gebruikmaken van de mogelijkheden van het Europese navigatienetwerk Galileo. Het satellietsysteem kan bijvoorbeeld daarvoor uitgeruste auto’s en mobiele telefoons veel preciezere navigatiediensten leveren.

Hulpdiensten kunnen er bij reddingsoperaties en andere noodsituaties gratis gebruik van maken en autoriteiten biedt het mogelijkheden voor encryptie. Ook levert het zeer accuraat de precieze tijd.

Het systeem gaat donderdag ‘live’. De Europese Commissie riep ondernemers woensdag op innovatieve diensten te ontwikkelen.

Van de uiteindelijk dertig Galileo-satellieten hangen er nu achttien op ruim 22.000 kilometer van de aarde. Elke satelliet draagt de naam van een kind uit een Europees land. Vorige maand ging de ‘Nederlandse’ satelliet Tijmen de lucht in. Die is vernoemd naar een Gelderse jongen die een tekenwedstrijd heeft gewonnen.

Galileo moet een alternatief worden voor het GPS-netwerk van het Amerikaanse leger, dat overal wordt gebruikt. Op project is echter veel kritiek. Het kost ruim 4 miljard euro om alle satellieten te bouwen en in een baan rond de aarde te brengen. Daarna kost de exploitatie ongeveer 800 miljoen euro per jaar. Tegenstanders vinden dat een verspilling van belastinggeld.

Galileo is naar verwachting in 2020 volledig operationeel.

Het bericht Het Europese alternatief voor GPS dat 4 miljard euro kost is vanaf vandaag te gebruiken verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Het Europese alternatief voor GPS dat 4 miljard euro kost is vanaf vandaag te gebruiken
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen