Het 7-jarige meisje achter de schokkende tweets uit Aleppo is nu geëvacueerd uit de stad

Het 7-jarige meisje Bana die twitterde vanuit een belegerd Aleppo is geëvacueerd samen met haar familieleden. Dat bevestigen activisten ter plaatse

Bana al-Abed gaf met haar tweets een beeld van de vreselijke toestand in wat ooit Syrië’s grootste stad was. Ze vertelde tegen de Syrische journalist Hani Alabdallah dat ze met haar moeder – die de twitteraccount opzette – ‘veilig van tussen het puin is gekomen, godzijdank’.

De moeder van Bana, Fatemah, maakte het profiel aan om de lijdensweg van de burgers in de stad een gezicht te geven. Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad heeft de stad de laatste weken bestookt met een bombardement en grondaanval, gesteund door onder meer Rusland. Een staakt-het-vuren is sinds vorige week van kracht om een evacuatie op touw te kunnen zetten.

 

Bana, de door The Washington Post al uitgeroepen is tot de Anne Frank van deze eeuw, was het doelwit van een lastercampagne op onder meer Twitter, waarbij gebruikers hun twijfels uitspraken over de authenticiteit van het meisje en haar tweets. Velen vroegen zich af hoe ze op internet konden komen en hoe het kun dat het Engels in de berichten zo goed was.

Assad zette de account weg als ‘een spel’ en ‘propaganda’.

Maar Bana’s moeder spreekt Engels zoals veel Syriërs omdat de taal op de basisschool al onderwezen wordt. Ze studeerde ook journalistiek, meldde het journalistieke platform Bellingcat vorige week. Dit collectief heeft eerder digitaal onderzoek gedaan naar het neerhalen van MH17 en gebruikt openbaar verkrijgbare informatie om locaties van foto’s en tweets te verifiëren.

“De video’s die Bana vanaf haar dak op Periscope en Twitter postte – waarin ze zelf duidelijk te zien is – kunnen we lokaliseren op de coördinaten at 36°12′16″N 37°11′09″E. Terwijl ze aan het tweeten was, bevond dit huizenblok zich diep in het rebellengebied van Oost-Aleppo.”

Zonnepanelen voorzien in elektriciteit voor de telefoons en af en toe zijn wifi- en zelfs 3G-netwerken te ontvangen in de stad.

afp seven year old syria war symbol evacuated from aleppo

Bana bezig met een tweet. Foto. AFP

“Ik zag bommen overal… en de gevechtsvliegtuigen in de lucht ook”, vertelde Bana aan de Syrische journalist. “Ik ben verdrietig, heel verdrietig, omdat ze ons land gaan overnemen. Wij moeten Aleppo verlaten, terwijl Aleppo mijn land is. Mijn school is daar, mijn huis is daar. Maar ik hoop dat ik op een dag terugga naar Aleppo.”

Bekijk Alabdallah’s interview met Bana hier:

Het bericht Het 7-jarige meisje achter de schokkende tweets uit Aleppo is nu geëvacueerd uit de stad verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Het 7-jarige meisje achter de schokkende tweets uit Aleppo is nu geëvacueerd uit de stad
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen