Geert Wilders is schuldig, maar krijgt geen straf

Geert Wilders is vrijdag schuldig bevonden door de rechtbank in Den Haag. De PVV-voorman schuldig is aan groepsbelediging.

Er was geen sprake van aanzetten tot haat. Wel heeft hij zich schuldig bevonden aan het aanzetten tot discriminatie.

Wilders heeft een hele groep binnen Nederland apart gezet. De hele Marokkaanse bevolkingsgroep is weggezet als minderwaardig, in vergelijking tot de rest van de bevolking van Nederland.

Hij heeft er verder voor gekozen om die vraag niet te beperken tot criminele Marokkanen. “Het is zonder meer denigrerend en beledigend”, aldus de rechter.

Wilders wist ook dat zijn uitspraken werden uitgezonden op nationale televisie, en wist dus van de impact die zijn uitspraken zou hebben.

Er is meer ruimte voor de vrijheid van meningsuiting in een debat, aldus de rechter. “De uitspraken zijn echter niet gedaan tijdens een debat. Hij sprak zijn aanhang toe, en iedereen die hij via de media wilde bereiken.” Bovendien was de toespraak goed georganiseerd en waren de antwoorden van tevoren gepland.

Volgens de verdediging vatte Wilders zijn partijprogramma samen, maar volgens de rechter komen de uitlatingen niet overeen met het partijprogramma. Het ging duidelijk niet alleen over criminele Marokkanen, maar over alle Marokkanen. Die nuance, die wel later volgde, is niet van belang volgens de rechtbank. “De boodschap had zijn werk al gedaan.”

Dit bericht wordt aangevuld. 

Het bericht Geert Wilders is schuldig, maar krijgt geen straf verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Geert Wilders is schuldig, maar krijgt geen straf
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen