Dit moet je weten over de beurs vandaag: recordfeestjes AEX, Wall Street en Azië

Aandelenbeleggers vieren wereldwijd feest. Donderdag tikte de AEX-index in Amsterdam het hoogste niveau dit jaar aan.

Elders gaat het nog harder. De aandelenmarkten in New York bouwden donderdag voort op de recordstanden van een dag eerder. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent in de plus op 19.614,81 punten. De bredere S&P 500 ging 0,2 procent omhoog naar 2246,19 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,4 procent tot 5417,36 punten.

De beurs in Tokio is vrijdag op de hoogste stand van het jaar gesloten. De Nikkei-index sloot met een winst van 1,2 procent op 18.996,37 punten. Bij de bedrijven was Nintendo een winnaar met een plus van 3,7 procent in aanloop naar de lancering van het spelletje Mario Run voor de iPhone volgende week.

AEX op jaarrecord

De AEX-index op Beursplein 5 bereikte donderdag al het hoogste niveau van het jaar na het beleidsbesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

Vrijdag noteerde De AEX in het eerste handelsuur 0,2 procent hoger tot 467,59 punten. De MidKap kreeg er 0,2 procent bij op 663,68 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,1 procent, Frankfurt ging licht omlaag.

Digitaal beveiliger Gemalto was de sterkste stijger in de hoofdindex met een koerswinst van 5,2 procent. Gemalto maakte bekend voor 850 miljoen dollar het onderdeel Identity Management Business over te nemen van het Amerikaanse industriële conglomeraat 3M.

Altice hoger

Altice behoorde ook tot de koplopers bij de hoofdfondsen op het Damrak, met een plus van 3,7 procent. Het in Amsterdam genoteerde Franse kabelconcern overweegt een minderheidsbelang in zijn Amerikaanse activiteiten naar de beurs te brengen.

Verder kondigde biotechnologiebedrijf Galapagos (plus 1,2 procent) aan dat er een nieuwe testfase is begonnen met het middel filgotinib, wat resulteert in een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar van samenwerkingspartner Gilead. ABN AMRO moest echter een verlies slikken van 1,9 procent, onder druk van een adviesverlaging door RBC. ABN was daarmee de grootste daler in de AEX.

In de MidKap was PostNL weer de grootste verliezer met een min van 2 procent. Het aandeel is sinds woensdag sterk in waarde gezakt na het afwijzen van het finale overnamebod van de Belgische branchegenoot Bpost.

Groothandels- en supermarktbedrijf Sligro ging 1,1 procent vooruit bij de middelgrote fondsen. KBC Securities gaat het aandeel volgen met een positief beleggingsadvies.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1,3 procent hoger op 51,48 dollar en Brentolie ging 1 procent omhoog naar 54,43 dollar per vat. De euro noteerde 1,0615 dollar, tegen 1,0625 dollar bij het Europese slot op donderdag.

Het bericht Dit moet je weten over de beurs vandaag: recordfeestjes AEX, Wall Street en Azië verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Dit moet je weten over de beurs vandaag: recordfeestjes AEX, Wall Street en Azië
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen