De sfeer in kabinet-Balkenende IV was volgens Ronald Plasterk stukken slechter dan in het huidige kabinet

De sfeer was niet al te best in het kabinet IV, vertelt minister van Sociale Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag in De Volkskrant.

Over en weer werden volgens hem verwijten gemaakt.

Zo waren Balkenende en CDA-minister Piet-Hein Donner bijvoorbeeld niet op de hoogte van Ahmed Aboutaleb’s sollicitatie naar de burgemeestersfunctie in Rotterdam.

“Zoiets zou nu ondenkbaar zijn. Het is toch een schending van vertrouwen”, aldus Plasterk.

Dat is volgens hem een heel verschil met het huidige kabinet:

“Als er nu wat negatiefs in de pers staat, dan bellen Rutte en Samsom elkaar en zeggen ze allebei: Vervelend, het zal wel weer bij mij vandaan komen. Toen was het meer: Vervelend, het zal wel weer bij jullie vandaan komen.”

Plasterk zegt van huidig premier Mark Rutte geleerd te hebben hoe belangrijk het is om “de sfeer goed te houden”: “Hij is daar erg mee bezig en doet dat ook openlijk”, aldus de vertrekkend minister in De Volkskrant.

Zo belde Rutte persoonlijk met Plasterk toen de PvdA’er nog in de oppositie zat, om hem een update te geven na een bezoek aan Frankrijk – om zo de steun van de PvdA te verzekeren.

Timmermans’ rare vertoning

Plasterk stelt ook dat huidig Eurocommissaris Frans Timmermans in 2010 niets uitvoerde, omdat hij per se de buitenlandportefeuille wilde hebben.

“Timmermans kan het snoeihard spelen. Toen we in 2010 in de oppositie belandden, was hij net staatssecretaris van Europese Zaken geweest. Timmermans zei eenmaal terug in de Kamer: Ik wil de buitenlandportefeuille. Maar daar zat al iemand op. Hij zei: nou, dan doe ik gewoon niks. Ik vond het een rare vertoning. Iedereen was bezig, Timmermans zei: ik hoor het wel als ik wat kan doen met Buitenlandse Zaken.’ Uiteindelijk heeft hij dat woordvoerderschap gekregen.

Timmermans en Balkenende wilden tegenover de Volkskrant niet reageren op de uitspraken van Plasterk.

Lees het volledige interview met Ronald Plasterk in De Volkskrant (€)

Het bericht De sfeer in kabinet-Balkenende IV was volgens Ronald Plasterk stukken slechter dan in het huidige kabinet verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: De sfeer in kabinet-Balkenende IV was volgens Ronald Plasterk stukken slechter dan in het huidige kabinet
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen