‘De moord op de Russische ambassadeur in Turkije brengt beide landen waarschijnlijk dichter bij elkaar’

De moord op de Russische ambassadeur, maandag, in een kunstgalerie in Ankara zal beide landen niet uit elkaar drijven, denken analisten. Turkije en Rusland werken namelijk al een tijd aan het verbeteren van hun relatie.

“Het tegenovergestelde zal gebeuren, Rusland en Turkije zullen zeggen dat ze nog nauwer moeten samenwerken in de strijd tegen terrorisme”, zegt Ian Bremmer, president van Eurasia Group tegen Business Insider.

De moord op de ambassadeur, Andrey Karlov, deed velen meteen denken aan de liquidatie van de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand in Sarajevo in 1914. Dat was de inleiding tot de Eerste Wereldoorlog.

karlov

Maar Russische en Turkse regeringswoordvoerders zeiden direct na de dood van Karlov dat Moskou en Ankara vastberaden zijn om het incident geen roet in het eten van de nauwere samenwerking te laten gooien.

President Erdogan van Turkije noemde de moord een ‘provocatie’ die het proces tussen Rusland en Turkije moest beschadigen. Hij zei dat beide landen de moord samen gaan onderzoeken. “Aan degene die onze relatie wil ondermijnen: je poging is niet geslaagd”, zei Erdogan.

Ook Vladimir Poetin sprak over een ondermijning van de Turks-Russische relaties en de samenwerking om een oplossing voor de crisis in Syrië te vinden.

“Ankara en Moskou zullen er alles aan doen om een diplomatieke crisis na Karlovs dood te voorkomen”, denkt Boris Zilberman, een Rusland-expert werkzaam voor de Amerikaanse denktank Defense of Democracies. “Rusland zal eerder zijn militaire activiteiten in Syrië opschroeven en wraak nemen op degenen die gelieerd zijn aan de aanslag.”

Het bericht ‘De moord op de Russische ambassadeur in Turkije brengt beide landen waarschijnlijk dichter bij elkaar’ verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: ‘De moord op de Russische ambassadeur in Turkije brengt beide landen waarschijnlijk dichter bij elkaar’
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen