De man die 50 miljard dollar in het Amerika van Trump wil investeren, sliep met een foto van een chip onder zijn kussen

Meteen na zijn audiëntie bij Donald Trump beloofde Masayoshi Son dat hij vijftig miljard dollar zou investeren in de VS. Wie is de miljardair achter het Japanse SoftBank?

“Masa” noemt Donald Trump hem. Alsof Masayoshi Son en hij al buddies zijn sinds high school. “Masa (SoftBank) uit Japan heeft beloofd vijftig miljard dollar te investeren in de VS”, twitterde de aanstaande president woensdag triomfantelijk, nadat de Japanse miljardair bij hem op audiëntie was geweest in Trump Tower. “Masa zegt dat hij dat nooit zou hebben gedaan als wij niet de verkiezingen hadden gewonnen!”

Wie is deze Masa? Buiten zakenbankiers en grote beleggers heeft in Europa niemand een idee. Niemand weet ook of het ooit wat zal worden met die investering van vijftig miljard in de VS, en waar dat geld dan naartoe zal gaan. Son doet al meer dan dertig jaar overnames alsof ze geen geld kosten (zie grafiek verder naar onder), en bouwde daarmee een netto schuld op van meer dan honderd miljard dollar.

Maar Son heeft wel iets meer in huis dan de gemiddelde gokker met andermans geld, zo blijkt uit een recent profiel in de Financial Times. Hij werd geboren in 1957 als zoon van een straatarme familie van tweede generatie Koreaanse immigranten in het Zuid-Westen van Japan.

Foto van een computerchip onder zijn kussen

Toen hij negentien was, en student aan een klein college in Californië, kreeg hij voor het eerst een computerchip van Intel in handen. Hij was er zo door gebiologeerd dat hij een uitvergrote foto van de chip onder zijn kussen bewaarde, waar hij “regelmatig naar staarde alsof het een beroemdheid was”.

“Dat ding liet me niet meer los”, vertelde Son aan de FT. “Ik dacht toen al: op een dag kan zo’n ding meer dan een menselijk brein.”. Son begon in de jaren ’80 met een softwarebedrijfje, dat meerdere keren gedoemd leek ten onder te gaan, maar in 2006 sloeg hij een grote slag door Vodafone Japan over te nemen.

Inmiddels heeft de man die zelf zegt “grote, maffe ideeën” te hebben een waar imperium opgebouwd. Mede dankzij een succesvolle investering in Alibaba, die hem bijna 20 miljard  dollar opleverde. En samen met Saoedi-Arabië is hij verantwoordelijk voor een investeringsfonds in hightech van 100 miljard (!) dollar. Lees het hele profiel van de nieuwe beste vriend van Trump op finanzen.nl.

Het bericht De man die 50 miljard dollar in het Amerika van Trump wil investeren, sliep met een foto van een chip onder zijn kussen verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: De man die 50 miljard dollar in het Amerika van Trump wil investeren, sliep met een foto van een chip onder zijn kussen
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen