De AEX sluit 2016 af met een jaarwinst van 9%, met dank aan de Trump-rally

Beleggers kunnen terugkijken op een roerig en per saldo positief beursjaar 2016. De AEX-index sloot op een stand van 483,17 punten, waarmee het jaar circa 9 procent boven de slotstand van vorig jaar eindigde.

Uitblinker dit jaar is ICT-bedrijf Ordina, dat een plus van meer dan 100 procent noteerde in twaalf maanden tijd. Ook ArcelorMittal en BESI kenden een goed beursjaar.

De andere Europese beurzen konden eveneens terugkijken op een mooi jaar. De graadmeter in Parijs eindigde de slotsessie van 2016 met een plus van 0,5 procent. Daarmee werd het jaar afgesloten met een winst van krap 5 procent.

Londen kende een nog veel beter beursjaar, met een plus van ruim 14 procent. De FTSE bereikte vrijdag de hoogste stand uit zijn historie. Dat record werd gerealiseerd door de opmars sinds de keuze van de Britten om de EU te verlaten, en de bijbehorende stevige daling van het Britse pond.

De Duitse beurs won dit jaar bijna 7 procent.

In New York sloot de Dow-Jonesindex het jaar af op 19.762,60 punten. De leidende graadmeter won dit jaar ruim 13 procent. De S&P 500 boekte een jaarwinst van 9,5 procent en de technologiegraadmeter Nasdaq 7,5 procent.

President Trump

De beurzen boekten hun winsten dit jaar sinds 9 november, de dag na de Amerikaanse presidentverkiezingen. In Amsterdam zakte de AEX na de bekendmaking van Donald Trump als winnaar eerst nog onder het slotniveau van 2015, om vervolgens op dezelfde dag al een lange winstreeks in te zetten. Dat beeld was ook zichtbaar op de beurzen in Parijs en Frankfurt.

Veel economen voorspelden dat de beurzen rood zouden kleuren als Trump zou winnen, maar dat viel uiteindelijk reuze mee. De mogelijke verklaringen:

1) Trump wil flink snijden in de belasting

Wat Trump nou precies wil is niet helemaal duidelijk, maar hij heeft steeds gezegd dat hij flink zou snijden in de belastinginkomsten van de overheid. De aanstaande president wil in tien jaar tijd 7.200 miljard dollar minder belasting heffen. Daardoor krijgen burgers meer te besteden, wat een positief effect op de economische groei zou kunnen hebben.

2) Hij wil 500 miljard dollar in de infrastructuur pompen

In augustus zei Trump: “We hebben bruggen die instorten. We zetten een fonds op, we sluiten een geweldige deal dankzij de lage rente en bouwen onze infrastructuur opnieuw op.” Het zou gaan om zo’n 500 miljard dollar, waarschijnlijk allemaal extra omzet voor Amerikaanse bedrijven.

3) En nog eens 500 miljard dollar in Defensie

In september zei Trump dat hij flink wil investeren in defensie. Daarmee zou het Amerikaanse leger zo afschrikwekkend moeten worden dat terroristen en ander gespuis een oorlog met de VS voortaan wel uit hun hoofd laten. Deze investeringen zouden een mooie impuls zijn voor de Amerikaanse economie.

4) Minder milieuregeltjes

Aangezien Donald Trump meent dat het broeikaseffect slechts een Chinees complot is, heeft hij aangekondigd allerlei milieuregels terug te zullen draaien. Dat zou op de lange termijn kunnen leiden tot een ecologische ramp, maar op de kortere termijn zouden veel bedrijven meer winst kunnen maken. En dat is goed voor de beurs.

5) Trump kan de internationale handel niet zomaar beperken

The Donald heeft vaak gezegd dat hij de internationale handel wil beperken, bijvoorbeeld de Amerikaanse import uit China. Maar de VS heeft allerlei handelsverdragen gesloten waar het niet zomaar onderuit kan. China zou in beroep kunnen gaan tegen importheffingen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

LEES OOK: Beleggingstips voor 2017 van iemand die al op haar 28ste met pensioen kon

Het bericht De AEX sluit 2016 af met een jaarwinst van 9%, met dank aan de Trump-rally verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: De AEX sluit 2016 af met een jaarwinst van 9%, met dank aan de Trump-rally
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen