Dat IS verliezen lijdt in Syrië en Irak is slecht nieuws voor Europa

De terreurbeweging Islamitische staat (IS) beraamt nieuwe terroristische aanslagen in Europa, terwijl deze extremisten in hun ‘kalifaat’ in Syrië en Irak verliezen lijden.

Dit stelt de Europese politieorganisatie Europol in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Tientallen IS-terroristen zouden al in Europa zijn en in de nabije toekomst een aanslag willen plegen. Het meest waarschijnlijk is dat Frankrijk het doelwit is, maar ook België, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland zouden het doelwit kunnen zijn.

Om wat voor aanslagen het gaat, is niet duidelijk. Het kunnen aanvallen in groepsverband zijn of zelfmoordaanslagen van enkelingen.

190 Nederlandse Syriëgangers

In de visie van de terreurplanners van IS waren de aanslagen die vorig jaar en dit jaar in België en Frankrijk werden gepleegd, een groot succes.

De terroristen hadden verschillende werkwijzen en doelwitten.

Zo werden onder meer de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo, muziektheater Bataclan in Parijs, patrouillerende politieagenten, een priester, de luchthaven van Brussel en het publiek bij een vuurwerkevenement in Nice aangevallen.

In Nederland waarschuwde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof half november nog voor terugkerende jihadisten. Momenteel zijn nog ongeveer 190 van de in totaal 270 naar het ‘kalifaat’ getrokken Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak.

Het bericht Dat IS verliezen lijdt in Syrië en Irak is slecht nieuws voor Europa verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Dat IS verliezen lijdt in Syrië en Irak is slecht nieuws voor Europa
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen