‘Cristiano Ronaldo pleegt belastingfaude en sluist 63,5 miljoen euro weg’

De Portugese superster Cristiano Ronaldo van Real Madrid wist dankzij wat boekhoudkundige trucs 63,5 miljoen euro weg te sluizen naar de Maagdeneilanden. Dat levert de voetballer zo’n 35 miljoen euro aan belastingvoordeel op.

Dat werd vrijdagavond onthuld door het internationale onderzoeksplatform EIC, waar het NRC onderdeel van is. Via klokkenluidersplatform Football Leaks zijn miljoenen geheime documenten uit de voetbalwereld naar buiten gekomen, waaronder contracten van tal van spelers. De onthulling is de eerste in een serie artikelen waar waar 60 journalisten zeven maanden aan werkten.

Eén van de bevindingen van de onderzoekers is dat Ronaldo, de vedette van Real Madrid en Europees kampioen Portugal, eind 2014 zijn toekomstige sponsorgelden liet uitbetalen, voordat er een nieuwe wetswijziging van kracht werd. Het geld bracht hij vervolgens onder bij brievenbusfirma’s op de Maagdeneilanden, omdat er hier geen vennootschapsbelasting bestaat. Heel wat andere topvoetballers zouden ook zulke constructies gebruiken om de belastingdienst te ontwijken.

Bruno Martins Indi en Davy Pröpper

De website Football Leaks onthulde de afgelopen maanden al regelmatig details over transfers en contracten. Zo kwam FC Twente in de problemen door onthullingen over bepalingen in het omstreden contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports. Het leidde ertoe dat Twente drie jaar geen Europees voetbal mag spelen.

Tien Europese media hebben samen 1,9 terabyte aan data doorzocht, waaronder ook arbeids- en transfercontracten, beschikbaar gesteld door Football Leaks. NRC publiceerde ook over het contract van Robin van Persie bij Fenerbahçe. De topschutter aller tijden zou met een basissalaris van 4,9 miljoen euro de bestbetaalde speler ooit in Turkije zijn. Daarnaast zijn details naar buiten gekomen over de contracten van onder anderen de internationals Virgil van Dijk, Bruno Martins Indi en Davy Pröpper.

 

Het bericht ‘Cristiano Ronaldo pleegt belastingfaude en sluist 63,5 miljoen euro weg’ verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: ‘Cristiano Ronaldo pleegt belastingfaude en sluist 63,5 miljoen euro weg’
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen