Clinton wijt verlies aan de ‘persoonlijke wrok’ van Poetin en de brief van FBI-baas Comey

Hillary Clinton heeft voor het eerst gereageerd op de Russische cyberaanvallen op de Democratische partij in de aanloop van de Amerikaanse verkiezingen. Volgens de Democratische kandidaat heeft de Russische president Poetin een “aanval op ons land” gepleegd en zou hij “persoonlijke wrok” koesteren tegen haar.

“Elke dag komen we meer te weten over de ongekende invloed van de Russen op de verkiezingen”, zei Clinton donderdag tegen donateurs van haar campagne op een bijeenkomst in New York. The New York Times heeft een audio-opname van haar toespraak in bezit.

“Poetin heeft deze aanvallen zelf aangestuurd … vermoedelijk omdat hij persoonlijke work koestert tegen mij”, aldus Clinton. Ze doelt op een voorval in 2011, toen Clinton als minister van Buitenlandse Zaken zei dat de Russische parlementsverkiezingen doorgestoken kaart waren. Poetin zag de opmerkingen als bemoeienis van buitenaf en gaf Clinton de schuld van de protesten die naderhand in Rusland uitbraken.

“Poetin gaf mij publiekelijk de schuld voor de woede-uitbarsting van zijn eigen burgers. Er is een direct verband tussen wat hij toen zei en wat hij heeft gedaan tijdens deze verkiezingen”, zei Clinton tegen de zaal met donateurs. Volgens haar zijn de verkiezingen “zo gebrekkig, zo onwettig, dat het beschamend is”.

“Vergis je niet: dit is niet alleen een aanval tegen mij en mijn campagne, hoewel dat misschien olie op het vuur was. Dit is een aanval op ons land. Dit draait om de integriteit van onze democratie en de veiligheid van onze natie.”

Vertrekkend president Barack Obama zei vrijdag tijdens zijn laatste geplande persconferentie dat Clinton oneerlijk is behandeld tijdens de verkiezingen. Informatie die door de hacks in de openbaarheid kwam, was volgens hem “een obsessie” die het nieuws beheerste. Obama zei dat hij in september tegen Poetin heeft gezegd dat het “klaar moest zijn”. Daarna heeft hij geen bewijs meer gezien voor inmenging vanuit Moskou.

Obama zei te hopen dat zijn opvolger Trump zich ook zal bekommeren om “het niet hebben van buitenlandse invloeden op Amerikaanse verkiezingen”. Het contact tussen de twee is volgens de vertrekkend president nog altijd “vriendelijk”.

James Comey

FBI-chef James Comey. Foto: Getty/Winn McNamee

Clinton weet haar nederlaag eveneens aan het optreden van FBI-chef James Comey, die kort voor de verkiezingen bekendmaakte dat opnieuw e-mails van Clinton werden onderzocht. Over de brief van Comey had ze zich enkele dagen na de verkiezingen al eens kritisch getoond.

“Kiezers in ‘swing-states’ hebben in de laatste dagen besloten met mij te breken vanwege de brief van FBI-chef Comey”, aldus Clinton. “Die brief heeft waarschijnlijk het verschil gemaakt in de uitslag.”

LEES OOK: Waarom de banden tussen Trump en Goldman Sachs zo goed zijn

Het bericht Clinton wijt verlies aan de ‘persoonlijke wrok’ van Poetin en de brief van FBI-baas Comey verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Clinton wijt verlies aan de ‘persoonlijke wrok’ van Poetin en de brief van FBI-baas Comey
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen