CIA: We hebben bewijs, Russen hielpen Trump bij verkiezingen

De CIA gelooft dat Rusland zich met opzet heeft gemengd in de Amerikaanse verkiezingen om Donald Trump te laten winnen.

De beschuldiging is onthuld in een geheime CIA-presentatie die aan ambtenaren is gegeven, schrijven de Washington Post en de New York Times.

De geheime dienst stelt dat het meerdere individuën heeft geïdentificeerd met banden naar de Russische overheid, die WikiLeaks duizenden gestolen emails en andere documenten gaven.

Tijdens de verkiezingen heeft WikiLeaks meerdere keren documenten gepubliceerd die schadelijk waren voor de Democratische Partij en presidentskandidaat Hillary Clinton. Het schandaal rond deze e-mails kwam tot een hoogtepunt in de laatste weken van de campagne.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange ontkent dat zijn organisatie een rol heeft gespeeld in de vermeende bemoeienis van de Russen met de verkiezingen.

Het team van Trump heeft een opvallende verklaring gegeven, waarin de bevindingen worden ontkend.

“Dit zijn dezelfde mensen die zeiden dat Saddam Hussein massavernietigingswapens had”, staat er in de verklaring. “De verkiezingen zijn een tijd geleden geëindigd in een van de grootste overwinningen in het Kiescollege. Het is nu tijd om door te gaan, en ‘Make America Great Again’.”

Donald Trump

Foto: Donald Trump. Rebecca Cook/Reuters

In besloten ontmoetingen van afgelopen week heeft de CIA een toelichting gegeven aan senatoren, waarin werd vermeld dat het ‘vrij duidelijk’ is dat Rusland probeerde om Trump aan de overwinning te helpen.

In eerste instantie dacht de geheime dienst dat Rusland simpelweg probeerde om de verkiezingen te ondermijnen. Die aanname werd ondersteund door de vrees dat Rusland mogelijk de stemmachines zou willen hacken.

Maar, zo schrijft de Washington Post nu, nu gelooft de CIA dat de Russen een ander doel hadden – Donald Trump als president. “Het is de inschatting van de geheime dienst dat Rusland een voorkeur had voor één kandidaat, en om Trump te laten verkiezen”, stelt een anonieme ambtenaar.

De New York Times citeert een ambtenaar van de Obama-regering: “We hebben nu zwaarwegend bewijs dat de Russen het bestuur van de Democratische Partij en de Republikeinen heeft gehackt.” Van de Republikeinen zouden opzettelijk geen documenten zijn gelekt.Hillary Clinton

Foto: Hillary Clinton. Justin Sullivan/Getty Images

Naast de publicatie van de e-mails kwam er ook een stroom aan verkeerde informatie en complottheorieën op het internet. Het overgrote deel van dat nepnieuws was gericht op Hillary Clinton. Deze berichten werden goed gelezen doordat ze veel aandacht kregen op social media.

President Barack Obama heeft opdracht gegeven om de hack opnieuw te onderzoeken.

In oktober beschuldigden het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en het Hoofd van de Nationale Inlichtingen Rusland ook al van het hacken van de Democratische Partij, en van meerdere cyberaanvallen op de partij.

Vladimir Putin and Donald Trump

Foto: Vladimir Putin and Donald Trump. Reuters/Alexander Zemlianichenko, AP Photo/Evan Vucci, Business Insider/Skye Gould

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben eerder al gezegd zich zorgen te maken over de invloed van de Russen, en hoe zij Trump aan de macht wilden helpen. De Democraten beschuldigen de regering van Obama ervan dat hij veel te voorzichtig is geweest in het aanpakken van Rusland.

Toen Obama probeerde om een coalitie te smeden waarin hij Rusland publiekelijk kon beschuldigen, werd hij tegengewerkt door skeptische Republikeinen. Volgens de Washington Post zei één van hen dat hij “de eerste zou zijn om met de beschuldigende vinger naar Rusland te wijzen als er duidelijke bewijzen zijn, maar die zijn er niet”.

Het bericht CIA: We hebben bewijs, Russen hielpen Trump bij verkiezingen verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: CIA: We hebben bewijs, Russen hielpen Trump bij verkiezingen
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen