ASML schiet omhoog op de vlakke beurs, maar reden is onduidelijk

De Amsterdamse aandelenbeurs is maandag met winst geopend. Andere Europese beursgraadmeters begonnen de laatste volledige handelsweek van 2016 daarentegen licht in de min. Op het Damrak was onder meer chipmachinefabrikant ASML in trek.

De Amsterdamse AEX-index stond na een halfuur handel 0,3 procent in de plus op 479,20 punten. De MidKap steeg 0,1 procent naar 675,26 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 0,1 tot 0,4 procent in.

De AEX werd aangevoerd door ASML. De chipmachinefabrikant won zonder direct aanwijsbare reden 2,9 procent en bereikte de hoogste waarde van de afgelopen anderhalf jaar. Unibail-Rodamco volgde met een plus van 0,5 procent, mede omdat analisten van Citigroup wat positiever zijn geworden over het aandeel van de vastgoedonderneming.

Heijmans klimt

Bouwbedrijf Heijmans was met een plus van 3,5 procent een andere opvallende winnaar aan het Damrak. Het geplaagde bedrijf meldde vrijdag nabeurs de voorlopige gunning van een stevige opdracht van netwerkbeheerder TenneT. Het project kan Heijmans zo’n 120 miljoen euro opleveren.

Beursbedrijf FTSE Group liet weten dat het Philips (plus 0,7 procent) voortaan als een bedrijf uit de zorgsector beschouwt. Voorheen hoorde het aandeel bij de industriële sector. De classificaties van FTSE worden door de toonaangevende Europese en Amerikaanse beurzen gebruikt.

De staalsector startte de beursdag slecht. In Amsterdam stond ArcelorMittal met een min van 4 procent onderaan de hoofdindex, terwijl voormalig dochterbedrijf Aperam in de MidKap ruim 1 procent verloor. Duitse branchegenoten ThyssenKrupp en Salzgitter werden 2 tot 3 procent minder waard.

Danone zag in Parijs 2,7 procent aan beurswaarde verdampen, na voorzichtige uitlatingen over 2016. De voedingsmiddelengigant verwacht zijn doel voor de omzetgroei dit jaar niet te halen, door moeilijke marktomstandigheden in Spanje en zwakkere verkopen van Activia-yoghurt.

Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder bij 52,30 dollar per vat, terwijl de prijs van Brent met 0,6 procent steeg naar 55,54 dollar per vat. De euro was met 1,0460 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Het bericht ASML schiet omhoog op de vlakke beurs, maar reden is onduidelijk verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: ASML schiet omhoog op de vlakke beurs, maar reden is onduidelijk
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen