3 redenen waarom 2016 warmste jaar ooit is – maar niet in Nederland

Voor de aarde als geheel wordt 2016 het warmste jaar ooit. Daarmee worden de records van 2015 en 2014 opnieuw verbroken.

In 2015 lag de gemiddelde temperatuur op aarde ongeveer 1 graad boven het niveau van de periode tussen 1850 en 1900.  Dit jaar wordt dat iets meer dan 1 graad. Meteoroloog Peter Kuipers Munnike legt tegenover de NOS uit dat er drie redenen zijn voor het record van 2016.

Ten eerste is de aarde al 150 jaar aan het opwarmen, een noodzakelijke voorwaarde voor het bereiken van de huidige recordtemperatuur. Verder was de Noordpool de afgelopen maanden 5 tot 10 graden warmer dan normaal. Dit heeft te maken met het verdwijnen van zeeijs; het oceaanwater dat daarvoor in de plaats komt is een stuk warmer.

De derde reden is meer tijdelijk van aard. In de Grote Oceaan komt eens in de vijf tot tien jaar veel warm water naar boven, wat zorgt voor hogere temperaturen in de landen rond de Grote Oceaan. Dit wordt El Nino genoemd.

Geen warmterecord in Nederland

Voor Nederland speelt het laatste genoemde effect een veel minder grote rol. Volgens het KNMI lag de gemiddelde temperatuur in Nederland in 2016 op 10,7 graden. Daarmee komt dit jaar in de top 10 van warmste jaren, sinds de metingen in de De Bilt zijn gestart. Dat was in het jaar 1706.

Maar 2016 blijft achter bij het record van 2014, toen de gemiddelde temperatuur in Nederland op 11,7 graden lag; ook 2011 was met 10,9 graden een warmer jaar.

BEKIJK OOK Camera’s leggen een risico vast dat groter is dan een kernoorlog

Het bericht 3 redenen waarom 2016 warmste jaar ooit is – maar niet in Nederland verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: 3 redenen waarom 2016 warmste jaar ooit is – maar niet in Nederland
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen