Vakbond FNV op de bres voor goed verdienende zzp’er

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën krijgt bakken kritiek over zich heen, sinds de invoering van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA). Die legt vast hoe zelfstandigen en hun opdrachtgevers moeten bewijzen of een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) echt ondernemer is.

De opvolger van de VAR-regeling legt de verantwoordelijkheid bij zowel de zzp’er als de werkgever. Die moeten gezamenlijk een modelcontract ondertekenen waaruit blijkt dat de zelfstandige als ondernemer optreedt en geen verkapt dienstverband heeft.

De werkgever krijgt van de fiscus echter niet vooraf zekerheid dat het modelcontract zal worden geaccepteerd, en loopt zo het juridische risico achteraf alsnog werkgeverslasten te moeten betalen.

Zzp’er en ondernemersverklaring

Deze situatie heeft volgens belangenorganisaties van zzp’ers geleid tot grote voorzichtigheid bij opdrachtgevers en substantiële inkomstenverliezen. Vakbond FNV, aanvankelijk een onvoorwaardelijke voorstander van de nieuwe wet, bevestigt dat beeld woensdag tegenover Het Financieele Dagblad.

“Wij hebben honderden telefoontjes gehad van legitieme zzp’ers die geraakt worden door de rommelige invoering van wet. In sommige gevallen zijn ze de helft van hun inkomen kwijt”, laat Josien van Breda-Hoekstra van FNV Zelfstandigen weten aan de krant.

Vrijstelling voor goed verdienende zzp’er

Opmerkelijke genoeg pleit de vakbond er nu voor om goedverdienende zzp’ers, die uurtarieven rekenen waarmee ze minstens twee maal het gemiddelde cao-loon verdienen, uit te zonderen van de verplichtingen van de wet DBA.

Tegelijk vindt FNV dat de wet niet moet worden afgeschaft. FNV-bestuurslid Mariëtte Patijn noemt de intentie van de wet goed, maar de uitwerking ondoordacht. Zij omarmt het principe dat de werkgever aansprakelijk wordt, om constructies van schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën komt eind deze maand met een wijzigingsvoorstel voor de wet DBA, waarmee hij tegemoet wil komen aan klachten. Wat hierbij ook speelt is dat bedrijven die zzp’ers niet meer direct opdrachten geven, als tussenoplossing met payrollbedrijven werken. Iets wat de staatssecretaris ongewenst vindt.

LEES OOK: Vergeet uurtje-factuurtje, zzp’ers kunnen beter een abonnement aanbieden

Het bericht Vakbond FNV op de bres voor goed verdienende zzp’er verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Vakbond FNV op de bres voor goed verdienende zzp’er
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen