Inflatie-president Donald Trump stuurt euro omlaag – maar je Nederlandse pensioen wordt mogelijk gered

Eén van de opvallende ontwikkelingen na de winst van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van afgelopen week, was de stijging van kapitaalmarktrentes.

Beursgoeroes hadden hun verklaring snel paraat: Trump wil als president grootschalig investeren in infrastructuur en daarvoor extra geld lenen. Dat kan een opwaarts effect hebben op de marktrentes in de Verenigde Staten. Een bijkomend effect van hogere uitgaven aan infrastructuur met geleend geld kan zijn dat de inflatie oploopt.

Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne laten weten dat hij het beleid van de Amerikaanse centrale bank, waarbij rentes extreem laag worden gehouden, fout vindt. En Trump kan de komende jaren veel invloed uitoefenen met benoemingen in het beleidscomité van de Amerikaanse centrale bank.

Wat verder speelt is dat er vóór de verkiezingen nog op werd gerekend dat een keuze voor Trump voor zo veel onrust op de markt zou zorgen, dat de Federal Reserve plannen voor een renteverhoging op de lange baan zou schuiven. Door de gunstige reactie op de markten sinds de verkiezingen van dinsdag is die prognose echter weer uit beeld verdwenen.

Beleggers namen afgelopen week alvast een voorschot op inflatie-president Trump. De rente op Amerikaanse staatsleningen is sinds 8 november sterk gestegen. Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties stond maandagochtend op 2,23 procent, tegen 1,8 procent een week geleden.

Euro daalt

De hogere Amerikaanse rente heeft invloed op waarde van de euro. Als beleggers namelijk verwachten dat het verschil tussen rentes in de Verenigde Staten en Europa groter wordt door stijgende rentes in de Verenigde Staten, wordt het aantrekkelijker om geld tijdelijk in de VS te parkeren. Dat brengt een kapitaalstroom op gang waarbij euro’s in dollars worden omgewisseld, met een daling van de euro tot gevolg.

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is maandagochtend opnieuw stevig omlaag gegaan. De Europese munt zakte daarbij naar de laagste koers sinds het begin van dit jaar.

De euro bereikte in de ochtendhandel een dieptepunt van 1,0728 dollar, tegen 1,0840 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag.

euro

Volg de koers van de euro realtime op finanzen.nl.

De euro was op 6 januari voor het laatst zo weinig waard, nadat de wisselkoers vorig jaar enkele malen tot ongeveer 1,05 euro was teruggezakt.

Pensioenfondsen (en verzekeraars) blij met hogere rente

Voor Nederlandse pensioenfondsen brengt inflatie-president Trump wellicht een gelukje. Pensioenfondsen die internationaal belegggen worden geteisterd door de lage rentestanden.

Een lage rente zorgt ervoor dat het lastiger wordt voor pensioenfondsen om via relatief veilige obligatiebeleggingen voldoende rendement te boeken voor toekomstige pensioenuitkeringen.

Voor veel Nederlandse pensioenfondsen dreigt een pensioenkorting, als eind dit jaar de verhouding tussen het belegde vermogen en de verwachte toekomstige pensioenuitkeringen te veel uit het lood is geslagen.

Als de zogenoemde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen per 31 december dit jaar onder het niveau van 90 procent zit (dus tegenover elke euro aan pensioenverplichtingen staat maar 0,9 euro aan bezittingen) moet er in 2017 gekort worden op de pensioenen van werknemers.

Een rentestijging kan de balans echter net gunstig doen uitpakken, zodat een pensioenkorting wellicht achterwege kan blijven, signaleerde De Volkskrant afgelopen weekend.

Het bericht Inflatie-president Donald Trump stuurt euro omlaag – maar je Nederlandse pensioen wordt mogelijk gered verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: Inflatie-president Donald Trump stuurt euro omlaag – maar je Nederlandse pensioen wordt mogelijk gered
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen