‘Het was arrogantie’- Clintons campagnemedewerkers leggen uit hoe ze belangrijke swing states verloor

Het campagneteam van Hillary Clinton negeerde suggesties van de staf om extra inspanningen te leveren in Michigan en Wisconsin, twee onverwachte swing states, schrijft de Huffington Post woensdag.

De twee staten, die volgens bijna alle peilingen naar de Democraten zouden gaan, gingen uiteindelijk naar Donald Trump, waardoor hij zijn verrassende overwinning kon behalen.

In Michigan, waar Clinton lijkt te verliezen met ongeveer 12.000 stemmen (de stemmen worden nog geteld), was de flyercampagne ongeveer tien keer zo klein als die van de Democratische kandidaat John Kerry in 2004.

Volgens een van de organisatoren stuurde het campagneteam mensen met promotiemateriaal naar een woonwagenkamp in het plaatsje Flint, niet wetende dat het kamp was afgebrand, meldt de Huffington Post. “Het was arrogantie, arrogantie dat ze gingen winnen. Dat het allemaal al al voor elkaar was”, aldus een hooggeplaatste campagnemedewerker tegenover de site.

Zelf geld ophalen

Ondertussen werden lokale campagneteams in Wisconsin gedwongen op het laatste moment zelf 1 miljoen dollar bij elkaar te krijgen, omdat de nationale campagne van Clinton dat niet wilde bijdragen, aldus de medewerkers van het team.

Het team in Wisconsin zou ook hebben gepleit om meer Amerikanen van Afrikaanse afkomst in te zetten om de opkomst in Milwaukee te verhogen. Clinton kreeg daar 39.000 minder stemmen dan Barack Obama in 2012, en ze verloor de staat met ongeveer 27.000 stemmen door een lagere opkomst in drie belangrijke regio’s.

“Je kunt het publiek maar een paar keer enthousiast krijgen over Chelsea Clinton”, aldus een Democraat uit Wisconsin tegenover de Huffington Post.

Rol van de FBI

Trump, anderzijds, zette in de laatste weken juist extra in op Michigan. Hij ging er persoonlijk een aantal keer langs, waaronder bij zijn laatste publieke optreden de dag voor de verkiezingsdag.

Volgens de peilingen had Clinton gemiddeld een voorsprong van 3,4 procentpunt in Michigan, en 6,5 procentpunt in Wisconsin. De twee staten zijn samen 26 kiesmannen waard, wat niet genoeg was geweest om haar aan de vereiste 270 kiesmannen te helpen.

Clintons campagne wijt het verlies aan FBI-baas James Comey, die 11 dagen voor de verkiezingen meldde dat het onderzoek naar Clintons gebruik van een privé e-mailserver opnieuw was ingesteld. De mededeling heeft waarschijnlijk geholpen bij het omlaaghalen van de verkiezingsopkomst, aldus een campagnebaas in een e-mail.

De brief van Comey waarin Clinton werd vrijgesproken van mogelijke strafbare feiten, twee dagen voor de verkiezingen, zou juist Trumps aanhang hebben aangewakkerd, aldus dezelfde campagnebaas.

Lees het hier volledige artikel van de Huffington Post.

Het bericht ‘Het was arrogantie’- Clintons campagnemedewerkers leggen uit hoe ze belangrijke swing states verloor verscheen eerst op Business Insider.

Lees het hele artikel: ‘Het was arrogantie’- Clintons campagnemedewerkers leggen uit hoe ze belangrijke swing states verloor
Adverteren

Artikel marketing

Artikelen plaatsen